Stanley får inte något bygglov för sin bunker

Nyheter – Köparen vill omvandla bunkern till permanent boende vilket inte tillåts, konstaterar nämnden och räknar upp en rad orsaker till avslaget: * Byggnaden fyller inte kraven på bostad enligt byggnadsverkslagen och Boverkets byggregler.
Publicerad 12 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Stanley van Broekhuizen får inte göra om sin bunker till bostad. Det förklarar miljö- och byggnämnden i Osby i ett enhälligt beslut. Arkivfoto: ULRIKA G OTTVALL
Stanley van Broekhuizen får inte göra om sin bunker till bostad. Det förklarar miljö- och byggnämnden i Osby i ett enhälligt beslut. Arkivfoto: ULRIKA G OTTVALL

– Köparen vill omvandla bunkern till permanent boende vilket inte tillåts, konstaterar nämnden och räknar upp en rad orsaker till avslaget: * Byggnaden fyller inte kraven på bostad enligt byggnadsverkslagen och Boverkets byggregler. * Detaljplanen tillåter inte bostäder i området. * Radonhalterna i bunkern är alltför höga. * Störande ljud kan komma från Naturbruksgymnasiets övningsområden. * Den fjärrstyrda fjärrvärmecentralen nära bunkern kan orsaka oväsen och rök alla tider på dygnet. Sammantaget tycker miljönämnden att invändningarna väger för tungt för att ett bygglov ska kunna beviljas. Att det är kommunstyrelsen som sålt bunkern till Stanley van Broekhuizen har enligt miljö- och byggnämndens uppfattning ingen betydelse för frågan om bygglov. – Det är miljö- och byggnämnden som är myndighetsutvöare och bedömer ärendet med hänsyn till lagstifttningen, förklarar nämnden i ett uttalande. Kommunalrådet Anders Pettersson (C) gör samma bedömning. – Även om det är kommunstyrelsen som sålt fastigheten måste köparen skaffa de nödvändiga tillstånden från miljö- och byggnämnden. – I det här fallet fick köparen veta att det inte fick ske någon tillbyggnad. Tydligen har det ändå blivit ett missförstånd om syftet och därför har kommunen erbjudit köparen att låta köpet återgå. Miljö- och byggnämndens ordförande Mats Bentzer (GPKS) tycker inte att det räcker att Stanley van Broekhuizen godtar vissa olägenheter i sin bunker. – Även om köparen i nuläget accepterar kringliggande verksamheter, kan det uppstå en situation då en kommande ägare inte gör det. – Det kan leda till stora problem och kostnader för kommunen eftersom störningarna i så fall måste åtgärdas eller fastigheten lösas in. – Att man var överens om förutsättningarna spelar i så fall ingen roll eftersom lagen inte tillåter någon undantagsklausal. Mats Bentzer påpekar också att om det utan bygglov görs påfallade förändringar på en fastighet, så räknas det som svartbygge. Stanley van Broekhuizen kommenterar beslutet i måndagens Norra Skåne.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.