Madonna tillåts adoptera Mercy James

Personligt Den 50-åriga popstjärnan fick i början av april nej i lägre instans.
Personligt • Publicerad 13 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Madonna tillsammans med adoptivsonen David Banda
Madonna tillsammans med adoptivsonen David Banda

Den 50-åriga popstjärnan fick i början av april nej i lägre instans. Beslutet överklagades till Malawis högsta domstol, som nu river upp domen. Som skäl anger HD-domaren Lovemore Munlo att Madonna har visat ett stort intresse för situationen för föräldralösa barn i Malawi, och att Mercy James kommer att få ett bättre liv tillsammans med popstjärnan. Han tillade att den lägre instansen gjorde fel att neka Madonna på grund av att hon inte bott i landet i 18 månader, skriver nyhetsbyrån Reuters. 2006 adopterade Madonna den då 13 månader gamla pojken David Banda från Malawi. Adoptionen fick kritik från lokala människorättsorganisationer, som menade att Malawis regering gjorde undantag från lagen bara för att Madonna var en världsberömd artist. Även internationella organisationer har protesterat. I våras uttalade sig den brittiska motsvarigheten till Rädda barnen så här till BBC News: – Du kan inte bokstavligt talat föra ut varenda fattigt barn som kanske bara har en förälder i livet eller inga alls, och resa med dem över hela jordklotet och bosätta sig i Kensington i London. Det är ingen lösning, sade talespersonen, som menade att man i stället bör fokusera på att ge stöd på plats. I april var Madonna i det östafrikanska landet och medverkade vid domstolsförhandlingarna. På fredagen företräddes hon bara av sina advokater. Fyraåriga Mercy James kommer från samma barnhem som David Banda.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.