Fullmäktige klart på drygt en kvart

Nyheter De folkvaldas läxläsning inför terminsslutet var en dyster rapport från ekonomichefen Pia Lindvall Bengtsson.
Publicerad 15 juni 2009 • Uppdaterad 29 november 2021

De folkvaldas läxläsning inför terminsslutet var en dyster rapport från ekonomichefen Pia Lindvall Bengtsson. Där kunde de utläsa att ett underskott i finanserna svårligen kan undvikas för det innevarande året. Det var också ekonomin som vållade dagens enda och något avhuggna meningsutbyte. – Vännerna i "GPKS-Alliansen" bör sätta sig ned och skriva ett brev till sina kolleger i regeringen. Vi måste förklara att vi inte klarar ekonomin när skatteintäkterna tryter och krisen sätter in, manade Erland Nilsson. – Visserligen har man utlovat en dusör på cirka sju miljoner till nästa år. Men det är så dags. Vi behöver pengarna i år, fortsatte S-ledaren och fortsatte, stödd på sina taktiska erfarenheter från kommunpolitiken: – Det där borde Borg och Reinfeldt själva kunna räkna ut. Det är ju valår nästa år. Och får vi ingen hjälp i år kan skadan för deras del redan vara skedd. Anders Pettersson (C) fann inte tråden värd att dra i. Något brev till regeringen var han inte heller beredd att författa. – Det finns ingen anledning att som Erland Nilsson sitta och snacka om rikspolitik bara för att tiden ska gå. De här frågorna sköter SKL (Sveriges kommuner och landsting) för vår räkning. De är mycket bättre skickade att göra det. Därmed var debatten över och ingen hade någon avvikande mening i fråga om själva beslutet som var en uppmaning till nämnder och förvaltningar att anstränga sig till det yttersta för att hålla obalansen på en kontrollbar nivå. Fullmäktige beslöt också utan debatt att höja VA-taxan (vatten och avlopp) med tre procent och att erbjuda vissa tomter till reapris – en krona kvadratmetern – i samband med Bodagarna i september. De förtroendevalda kan för övrigt vara glada över att de verkställande organen ännu inte gjort verklighet av beslutet att utrymma Kulturhuset. Den nya fullmäktigesalen på Parkskolan var nämligen dubbelbokad, så ledamöterna fick en sista gång (?) masa sig iväg till den väl insuttna spegelsalen vid Hantverksgatan. Efter knappt 20 minuter fällde Krister Weidenmark (C) den ordförandeklubba han svingade för dagen, – Gå nu hem och sätt fart på sommaren, löd hans hälsning till de församlade.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.