Binas resa till kärleksön

Nyheter I varje låda finns mellan 30 000 och 50 000 bi av sorten Buckfast.
Publicerad 16 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Kärlekskranka drönare anländer till Hanö för att befrukta flera hundra drottningar på Kristianstad drottningodlingsklubb. Här lastar Kjell Hallberg
Kärlekskranka drönare anländer till Hanö för att befrukta flera hundra drottningar på Kristianstad drottningodlingsklubb. Här lastar Kjell Hallberg

I varje låda finns mellan 30 000 och 50 000 bi av sorten Buckfast. De sex samhällenas drönare ska befrukta mellan 200 och 400 drottningar på klubbens parningsstation på Hanö. – Vi har haft parningsstation på Hanö sedan 1980. Ön uppfyller de hårda krav som krävs för drottningavel. Det är mer än två kilometer till land och på vintern är ön så karg, fuktig och blåsig att inga bin kan överleva. På så vis finns det inga andra bin på ön som kan nästla sig in i vår avel, säger Hugo och stänger dörren till den vita skåpbilen.

Klockan är strax efter sju på morgonen när färden till Nogersunds hamn utanför Sölvesborg tar sin början. Klockan halvnio lägger passagerarfärjan M/S Vita Skär ut och ombord finns sju starka biodlare från drottningodlarklubben. – Bilkörning är förbjuden på Hanö. Därför måste vi dra de sex bisamhällena med kärror och bära dem för hand den sista biten upp till parningsstationen som ligger någon kilometer från hamnen i Hanös läge, berättar Hugo medan han och de andra biodlarna njuter av kaffe och fika under båtfärden för att ladda inför den sista tunga etappen.

På Hanö hälsas biodlarna glatt av öns befolkning. – Binas ankomst till Hanö är ett säkert tecken på att sommaren är här, säger en herre som rastar hunden längs stigen som leder mot Äspudden. Stigen slutar vid ett stängsel som ska hålla de inplanterade hjortarna från byns trädgårdar. Med hjälp av bärhandtag av stål kan de sex bisamhällena bäras vidare in i hagtornskogens snåriga valv. Solen lyser från en klarblå himmel och de doftar ljuvligt från hagtornens blommor. Marken är ojämn av sten och grästuvor. – Sten vid höger fot, ropar Nils Thuresson som går först för att Tore Forsman ska veta var han ska sätta fötterna. När vi passerat genom tunneln av hagtorn öppnar sig en glänta där det är lite glesare mellan buskarna. I ett ett litet förråd finns 100 drottningkassetter – bisamhälle i miniatyr som sätts upp på stolpar i ringar om tio. – I mitten på nästa vecka kommer vi att åka ut hit igen med nykläckta drottningar som vi vill ha parade, säger Hugo och sätter ner sitt drönarsamhälle.

Drönarsamhällena har ett överskott på drönare som är hanbin. I ett harmoniskt bisamhälle finns cirka 800 drönare i drönarsamhället är mellan 3000 och 4000 drönare för att parningen ska bli så lyckad som möjligt. Paringsprocenten på Hanö brukar ligga på 80 procent.

Varför gör ni er allt detta besvär för att få drottningar parade? Skulle det inte fungera precis lika bra hemma i Glimåkra eller på Aludden ute på Näsby? – Jodå, naturen har sin gång var drottningen än befinner sig. Skillnaden är att här har vi full koll på arvet och kan avla fram bin som är mindre aggressiva, svärmtröga, duktiga samlare, motståndskraftiga mot sjukdomar och fina övernvintrare. Förr när vi inte hade någon kontrollerad avel hade vi väldigt ilskna och svårhanterliga bin i Sverige. Vi har valt att avla enbart Buckfastbin som sig är lugna och snälla bi, säger Hugo och öppnar ett av drönarsamhällena. Yra bin efter bil- och båtfärder surrar ut bland hagtornsblommorna. Rena biparadiset. Snart kommer drottningarna till kärleksön!

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.