Föräldrar i protest mot sämre service

Nyheter – Det blir omöjligt att utnyttja barnomsorgen.
Publicerad 16 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
får inte bli viktigare än trygghet
får inte bli viktigare än trygghet

– Det blir omöjligt att utnyttja barnomsorgen. Familjer kommer att flytta från kommunen, varnar Maria Hedin och Annette Ekberg. Nu läggs namnlistor ut i Osby, och till ett protestmöte på torsdagskvällen kom ett 30-tal föräldrar – trots att informationen ännu inte gått ut till alla berörda.

massor av omplaceringar med otrygghet som följd, långa transporter, och svårigheter för pendlande familjer. Om förslaget genomförs går förskolorna Ängsgården och Hasselgården i september över till minskat öppethållande. I stället för att som nu öppna 6.30 och stänga 18.30 kommer portarna att slås upp klockan 8 och stängas klockan 17. De föräldrar som har behov av barnomsorg tidigare eller senare hänvisas till något av de andra daghemmen i Osby.

har sammanlagt 80 barn. Nästa år tas ytterligare ett steg om planerna sätts i verket. Då införs de nedkortade tiderna på alla förskolor i Osby utom två centralt belägna. Förskolorna på de andra orterna i kommunen berörs inte. Annette Ekberg har dottern Emma, snart tre år, på Hasselgården. Där vill också Maria Hedin placera dottern Isabella som fyller två i augusti. – Jag har haft två barn där förut och är väldigt nöjd. Man väljer ju en förskola för att man tycker om pedagogiken, påpekar Maria. Både hon och maken jobbar i Älmhult och de nya tiderna går inte alls ihop med arbetsschemat. – Vi pratar redan om att flytta härifrån om servicen försämras. Det är tråkigt, men vi har inget val. Maria och Annette tror också att arbetslösa kan tvingas tacka nej till jobb för att tiderna inte passar. – Dessutom får många familjer praktiska problem. För den som inte har bil eller gångavstånd blir det omöjligt att ha barnen i förskolan. Annette har en pooltjänst i äldreomsorgen och kan när som helst bli tillsagd att arbeta på obekväma tider. Ni kan ju lämna barnen på ett annat daghem? – Då blir det en karusell med omflyttningar där alla familjer drabbas. Det skapar oro och otrivsel och går stick i stäv med målsättningen att barnen ska få trygghet och känna sig hemma i förskolan. Maria och Annette undrar också hur förslaget går ihop med kommunens vackra tal om valfrihet och brukarinflytande. Det är andra gången på kort tid politikerna ska ta ställning till ett förslag om minskat öppethållande på förskolorna i Osby. Förra gången sa utbildningsnämnden nej. Men nu är utbildningsnämnden satt ur spel och det är kommunstyrelsen som har avgörandet i sin hand. Där sitter politiker med hårdare nypor.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.