Historien om hur Sverige styrs

Opinion När vår Herre skulle skapa människan, hade han länge problem med att bestämma vilken del på människan som skulle styra över de övriga.
Opinion • Publicerad 16 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Signaturen "Ögat" använder sig av annorlunda liknelser för att måla en bild av hur Sverige styrs. Stockholms mediavärld får sig en rejäl släng av sleven. Foto: SCABNPIX
Signaturen "Ögat" använder sig av annorlunda liknelser för att måla en bild av hur Sverige styrs. Stockholms mediavärld får sig en rejäl släng av sleven. Foto: SCABNPIX

När vår Herre skulle skapa människan, hade han länge problem med att bestämma vilken del på människan som skulle styra över de övriga. Petter Nicklas ville gärna dominera. Men Nicklas snäva kompetensområden (utanför den egna pungen/börsen) ingav inte förtroende. De övriga kände också till Petter Nicklas benägenhet för vänskapskorruption, speciellt då med framstjärtspartiets ledande företrädare och Arslet. Där blev Nicklas aldrig något alternativ för vår Herre. Även om Framstjärten länge med otillbörliga metoder lobbade för Nicklas. Hjärtat visade sig alldeles för fokuserat på arbetsglädje och det allmännas bästa, och hänvisade därför till hjärnan. Men Hjärnan hade alltför stor respekt för de eviga frågorna, om religionen, etiken, världsproblemen, livets/naturens storhet och skönhet. Hjärnan reserverade sig därför, i väntan på kartläggande information ifrån de övriga inblandade ifrån och pågående utredningar. I detta läge avbröt det sladdriga Arslet vår Herre, med sin basröst och redogjorde för sin betydelse och lämplighet. A var dock mest känd för sin benägenhet att i tid och otid ta sig ton. Det kunde vara kul med Arslets svada och skvaller. Men många hade börjat tröttna på skitsnacket. A gick dock ut hårt och skrämde som vanligt de övriga med sina produkter och odörer, som lätt kunde förgifta hela kroppen. Det hade skett tidigare. Dessutom kunde A med sin låga debattnivå och skräpkultur störa Hjärnan, och den vägen få hela kroppen att må dåligt. De övriga var alltså lite rädda för A. Nicklas såg nu Arslet som en lovande partner, och därmed ett gyllene tillfälle till mer bonus, promiskuitet, makt och profit, och tillkännagav sig bredvillighet, att troget samarbeta med Arslet. Framstjärtspartiet såg sig sviket och började gå på gym, för att utveckla sina misskötta Muskler. Men det sket A i, och aktiverade även den vilande pakten och Läckergommen, som naturligtvis också väckte Nicklas bifall. Så kom det sig att Arslet lyckades intrigeras sig till makten. Läckergommen måste nu vara en kul och lojal kamrat till Arslet, annars blir Läckergommen utbytt. A har numera mycket makt och många mäktiga kompisar. Därför har också vår Herre numera resignerat. I ovanstående liknelse ser den skärpte läsaren hur den svenska politiska situationen i sin helhet kan förklaras och förstås. Det handlar om sammanhang och logikstrukturer som inte alltid tål dagens ljus och en del är varken rumsrena eller trevliga. Man ser att följande kodnyckel åskådliggör sammanhangen och vidgar förståelsen: Peter Nicklas = bonuskulturen, Framstjärten = LO och Socialdemokraternas ledning, Hjärtat = De ideella folkrörelserna, Hjärnan = Den tynande svenska begåvningsreserven, Arslet = Stockholms mediavärld, Musklerna = Sveriges teknik och utbildade arbetskraft, Läckergommen = Alliansen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.