Midsommarfest även för odlare

Hässleholm Regn och rusk har till stor del orsakat lite av panik inför årets firande, men enligt Göran Nilsson, potatisodlare på Östergård utanför Vinslöv finns det ingenting att vara orolig över.
Hässleholm • Publicerad 17 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Runt 8 kronor kilot kommer nypotatisen ligga på under midsommarveckan.
Runt 8 kronor kilot kommer nypotatisen ligga på under midsommarveckan.

Regn och rusk har till stor del orsakat lite av panik inför årets firande, men enligt Göran Nilsson, potatisodlare på Östergård utanför Vinslöv finns det ingenting att vara orolig över. – Visst har det dåliga vädret bromsat utvecklingen lite men nu är tillgången i balans igen och det finns ingenting att oroa sig över.

Bara under midsommarveckan säljer han 100–150 ton potatis vilket är nästan femdubbelt så mycket som en vanlig vecka. – Ja det är en bra högtid för oss, fortsätter Göran. Men hur är det med jordgubbarna då? Enligt Hans Torstensson på Ekebackens jordgubbar så behöver vi inte oroa oss där heller. – I det här området behöver vi inte oroa oss för brist på bär, det finns många odlingar så det är ingen fara. Fast priset kan ligga runt 40 kronor litern. – Däremot om du beger dig längre norrut i Sverige så kan bären komma ifrån andra länder. Och vädret då? – Det blir risk för en del skurar redan under förmiddagen på midsommarafton. Dagen avslutas med uppehållsväder och temperaturen kommer att ligga runt 15 grader, dock kan det bli lite blåsigt så ta på dig en varmare jacka föreslår Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.