Sjuka almar blir djurfigurer

Nyheter Stammarna av de fyra träd som måste tas bort håller nu på att formas om till skulpturer med olika djur som motiv.
Publicerad 17 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Här är Sven-Ingvar Johanssons avbildning av pilfinken. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Här är Sven-Ingvar Johanssons avbildning av pilfinken. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Stammarna av de fyra träd som måste tas bort håller nu på att formas om till skulpturer med olika djur som motiv. Det är Osbykonstnären Sven-Ingvar Johansson som går lös på de sjuka träden med motorsågens hjälp. Tidigare har han skapat liknande djurskulpturer i Hembygdsparken och Stadsparken i Hässleholm. – Är det någonstans man ska komma nära naturen, är det väl här, konstaterar rektorn Lars-Åke Ljungdahl. Och Sven-Ingvar Johansson är lite extra noga med att såga fram precis den rätta profilen med tanke på att verken får många sakkunniga bedömare. En pilfink och en laxöring är redan klara och i dagarna fortsätter han med att skulptera fram en ekorre. Vad den fjärde almen ska förvandlas till blir en överraskning. De färdiga skulpturerna ska inte målas, men tjäras och oljas varje år. Veden är frisk, så Sven-Ingvar tror att de väl rotade skulpterna kommer att stå sig många år. – Kom gärna och titta när jag jobbar, det är bara roligt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.