Besparingar kan väntas till hösten

Markaryd - Det blir en fortsatt återhållsamhet till hösten.
Publicerad 18 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

- Det blir en fortsatt återhållsamhet till hösten. Vi ska komma i balans med årets budget och då måste politikerna diskutera vilka beslut som ska tas, säger Bengt Eklöf, chef för utbildnings- och kulturförvaltningen. De förslag som ligger framme än så länge är bland annat att dra in på tre tjänster från gymnasieskolan KCM, att minska bemanning på fritidshem och elevhälsa, att avveckla lokalen för Höjdenskolan och reducera bidrag för kultur och fritid. Sammanlagt 3,2 miljoner kan behöva sparas i värsta fall och då måste politikerna ha tillräckligt underlag för att veta vilka konsekvenser deras beslut får. Konsekvensutredningar kommer därför att genomföras under sommaren. Det störst underskottet är för undervisningen på 1,2 miljoner kronor detta år. Det kan därför bli så att läraromfattningen minskar till hösten. Idag ligger kommunen vid rikssnittet på 8,5 lärare per hundra elever, men det kan alltså bli ännu mindre. Kommunen ska se över hur de interkommunala ersättningarna ser ut, det vill säga de ersättningar Markaryd betalar till andra kommuner för att låta sina elever gå i skola där. - Gymnasieeleverna kommer att bli färre är tidigare eftersom det är fler elever som väljer friskolor eller andra kommunala skolor än Kunskapscentrum Markaryd. Vi vet nu hur eleverna gjort sitt gymnasieval. Förra året gick 293 elever på KCM och detta år blir det cirka 250 elever, konstaterar Bengt Eklöf. Han poängterar dock att ingenting ännu är bestämt utan ska beslutas av politiker senare i sommar eller i höst. - Vi vet ännu inte hur det slutar, men jag är övertygad om att det blir många diskussioner. Målet är att hitta många olika typer av lösningar, säger Bengt Eklöf.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.