FN-svenskar i Afghanistan

Personligt Sverige driver på uppdrag av det afghanska parlamentet ett PRT, vilket står för Provincial Reconstruction Team, strax utanför Mazar-e-Sharif tillsammans med personal från Finland.
Personligt • Publicerad 18 juni 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
FN-hälsning i midsommartid. Från vänster övre raden: Fredrik Karlsson
FN-hälsning i midsommartid. Från vänster övre raden: Fredrik Karlsson

Sverige driver på uppdrag av det afghanska parlamentet ett PRT, vilket står för Provincial Reconstruction Team, strax utanför Mazar-e-Sharif tillsammans med personal från Finland. Sammanlagt arbetar omkring 500 personer där. Flera av de utsända kommer från de norra delarna av Skåne. Säkerheten för det afghanska folket står i fokus. Ökad säkerhet ger andra länder möjlighet att ge bistånd vilket i förlängningen leder till utveckling i Afghanistan. Svenskarna ansvarar för de fyra provinserna Balkh, Samangan, Jowzjan och Sar-e-Pul. Mazar-e-Sharif är den tredje största staden i Afghanistan. En viktig uppgift som FN-personalen har är att prata med och ge polisen stöd i de olika provinserna. Det handlar också om att samla information om läget i området.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.