Ljungberg trivs med lugnet i Seattle

Sport Efter fjolårets EM gjorde den tidigare landslagskaptenen klart att han spelat färdigt i blågult.
Sport • Publicerad 18 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Fredrik Ljungberg trivs bra i Seattle. Foto: Elaine Thompson/Scanpix
Fredrik Ljungberg trivs bra i Seattle. Foto: Elaine Thompson/Scanpix

Efter fjolårets EM gjorde den tidigare landslagskaptenen klart att han spelat färdigt i blågult. En dryg månad senare bröt han kontraktet med West Ham. Förvåningen var stor när han på hösten beslutade sig för att flyga över Atlanten för att bosätta sig i USA. Och i våras var han tillbaka på fotbollsplanen, den här gången i Seattle Sounders, nykomling i den amerikanska proffsligan MLS (Major league soccer). Uppehållet gjorde honom gott. - Det har alltid varit kul att spela fotboll och nu när det inte längre gör jäkligt ont blir det ännu roligare, säger Ljungberg till TT. Att 32-åringen fortfarande har spring i benen visade sig i matchen mot fyrfaldiga MLS-mästarna D.C United. Laget från Washington toppar den östra divisionen men hade tur som klarade en poäng i 3—3 i mötet med Seattle natten till torsdag svensk tid. Ljungberg var inblandad i det mesta i anfallsväg och först när svensken byttes ut en kvart före slutet kom D.C United in i matchen och kvitterade genom ett självmål. - Offensivt är vi riktigt bra, men i dag höll vi tyvärr inte hela vägen, säger Ljungberg samtidigt som han skriver autografer på lagtröjor som lagkamraterna sträcker fram till honom. "Freddie Longbörg", som han får heta i USA, är den klarast lysande internationella stjärnan i MLS sedan David Beckham bestämde sig för att spela i Milan. Ändå för han en relativt anonym tillvaro i miljonstaden Seattle längst upp i nordvästra USA, åtminstone jämfört med uppmärksamheten han tilldrog sig i London. - Jag skriver autografer då och då men är ganska anonym. Det är skönt att bo vid vattnet, ta det lugnt och kunna gå ut med hunden utan en massa paparazzi. Ljungberg följer landslaget, samma landslag som med Fredrik Ljungberg kvalade in till fem raka mästerskap, men som nu ser ut att missa VM nästa sommar — och samma landslag som saknar just Ljungbergs vältajmade löpningar. Själv svarar Ljungberg diplomatiskt på frågan varför kvalet har inletts så trögt med blott två gjorda mål på fem matcher. - Efter fem lyckade kval i rad har det kommit grus i maskineriet och Sverige saknar det riktiga flytet. Bättre än så kan jag inte förklara det. En comeback har jag inte ens funderat på, men inställningen är densamma som tidigare. Om det blir skadekris så ställer jag upp. Ljungberg erkänner att han ibland längtar tillbaka till toppmatcherna när han tittar på Champions league och Premier league. - Nivån i MLS är inte densamma som där, så är det ju. Men spelet håller ungefär samma klass som i holländska ligan och här är det betydligt högre tempo och bättre anfallsspel än i allsvenskan. - Samtidigt är det skönt att slippa åka till Bolton en kall decemberkväll och det är rätt trevligt att spela fotboll i städer som New York, Chicago och Toronto.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.