Nu är det match på riktigt

ledare Samma dag som partiledarna gjorde upp i riksdagsårets sista partiledardebatt presenterade SCB sin senaste väljarundersökning.
Publicerad 18 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Valet nästa år ser ut att bli en jämn uppgörelse mellan blocken och dess respektive statsministerkandidater Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M).
Foto: SCANPIX
Valet nästa år ser ut att bli en jämn uppgörelse mellan blocken och dess respektive statsministerkandidater Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Foto: SCANPIX

Samma dag som partiledarna gjorde upp i riksdagsårets sista partiledardebatt presenterade SCB sin senaste väljarundersökning. Mätningen ger vid handen att det är ett mycket spännande år som väntar. Säkert mycket mer spännande än den tämligen förutsägbara partiledardebatten igår. Stridslinjerna är uppdragna. Lagen formerar sig och det är väldigt tydligt att valet kommer att bli ett utpräglat blockval. Vänstertrojkan har dock en resa att göra då det fortfarande finns många frågetecken att räta ut. Vilken politik vill trojkan föra och hur ska det finansieras? Alliansen har där ett försteg och trojkan kommer sannolikt att plågas med frågor om hur skatte-, utrikes- och skolpolitiken där det finns stora skillnader mellan partierna ska utformas ända fram till dess att de ger besked. Samtidigt kommer oppositionen att fortsätta kritisera regeringen för den förda politiken. Det kommer att bli ett val mellan två tydliga statsministerkandidater som backas upp av samtliga partier i respektive läger. Trots jämnt läge i opinionen mellan blocken så leder statsminister Fredrik Reinfeldt (M) förtroendeligan med hästlängder före Mona Sahlin (S). Även om personfrågan inte brukar vara avgörande så är det avgjort så att Sahlins låga popularitet är ett sänke för det röda laget. Dels påverkar det den interna mobiliseringen och dels möjligheterna att vinna de osäkra mittenväljarna. På tal om person kan konstateras att regeringens senaste tillskott Tobias Krantz (FP) inte lär bli en minister som med sin person lockar några väljare till Alliansen. Den nya högskole- och forskningsministern må ha en solid akademisk bakgrund men känns i övrigt knastertorr. Och på ett år är det dessutom svårt att sätta politiska avtryck så hans politiska gärning lär inte heller bli något som lockar väljarna. Hur skoj som väljarmagnet låter att han under året vill hitta ett nytt resursfördelningssystem för lärosätena? Partiledardebattens mest spännande besked kom från Maud Olofsson (C). Där finns en ovanlig självkritik kring hanteringen av olika integritetsfrågor i spåren av Piratpartiets framgångar i valet till Europaparlamentet. Hon välkomnade också en diskussion med Piratpartiet om medlemskap i den liberala ALDE-gruppen i parlamentet. Självkritiken på integritetsområdet är välkommen. Synd bara att det dröjt till nu med tanke på att Centerpartiet under förra mandatperioden hade en politik som i mångt och mycket gjorde Piratpartiet överflödigt. I SCB:s mätning behåller visserligen oppositionen ledningen men försprånget sedan mätningen i november (SCB gör bara två partisympatiundersökningar om året) är nästan utraderat. Allianspartierna går framåt med 4,1 procentenheter till 45,3 procent och oppositionen backar med 5,8 procentenheter till 48,3 procent. En så kallad swing som heter duga och som visar att allting kan hända fram till valdagen i september 2010. Det som tidigt i mandatperioden såg ut att bli spel mot ett mål har plötsligt blivit en jämn match. Johan Hammarqvist

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.