Pojke erkände bombhot

Hässleholm Pojken, som är under 15 år, nekade först till anklagelserna.
Hässleholm • Publicerad 18 juni 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Pojken, som är under 15 år, nekade först till anklagelserna. Men när polisen hörde honom en andra gång så sent som i tisdags föll han till föga. – Han har erkänt att han skickat två mejl till rektorn och ett mejl till polismyndigheten om att skolan skulle sprängas, berättar närpolischefen i Hässleholm, Anders Svensson. Polisen vill inte uppge pojkens exakta ålder. Inte heller vill man avslöja exakt vad som stod i mejlen. – Mejlen var skrivna på lite olika sätt, men innebörden var densamma. Att det fanns en bomb utplacerad någonstans på skolan, säger Anders Svensson. Något motiv finns inte i nuläget, enligt Svensson. I förhören har pojken berättat att han trivs bra på skolan och att han inte har något otalt med varken rektor eller övrig personal. – Det som hänt är en tragedi, inte minst för grabben själv och hans familj, menar Anders Svensson. Hur kom ni pojken på spåren? – Vi fick veta att den här killen pratat mycket om de här bombhoten. Snacket har gått på skolan. Men det var först efter att vi tagit hans dator i beslag, och hittat vissa intressanta saker i den, som misstankarna mot honom stärktes. Vad då för "saker"? – Det vill jag inte gå in på. Pojken beskrivs av polisen som en "vanlig tonåring med goda kunskaper om datorer". – När vi undersökte skolans dator upptäckte vi att hotmejlen var skickade från servrar i Los Angeles och Storbritannien. Han har varit skicklig på att sopa igen spåren efter sig. Men våra dataexperter var något skickligare den här gången, konstaterar Anders Svensson nöjt. Eftersom pojken är under 15 år – och inte är straffmyndig i lagens mening – har polis och åklagare beslutat att lägga ned ärendet. – Men de sociala myndigheterna har kopplats in, som alltid när det rör sig om så här unga personer, säger Ingvar Widell, informatör vid polisen i nordöstra Skåne. Bombhoten rubriceras som grovt olaga hot mot grupp.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.