Regnig avslutning på SOL-skola

Nyheter Sommarlovets första vecka är till ända.
Publicerad 18 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Under den första sommarlovsveckan har 22 barn i åldrarna 6-11 år deltagit i SOL-skolan (sommarlovsorientering) i FK Bokens regi. På torsdagen var det avslutning med testrunda i skogen och korv med bröd i det fria. Foto: STEFAN FRANZÉN
Under den första sommarlovsveckan har 22 barn i åldrarna 6-11 år deltagit i SOL-skolan (sommarlovsorientering) i FK Bokens regi. På torsdagen var det avslutning med testrunda i skogen och korv med bröd i det fria. Foto: STEFAN FRANZÉN

Sommarlovets första vecka är till ända. Något direkt badväder har det inte varit varför andra aktiviteter prioriterats av sommarlovslediga elever. Till exempel orientering och lek. Något som 22 barn i åldrarna 6-11 år ägnat sig åt under förmiddagarna. För första gången på många år erbjuder orienteringsklubben FK Boken nämligen en så kallad SOL-Skola (Sommarlovs orientering). – Det har varit jätteroligt. Vi har lärt oss mycket om att läsa kartor plus att vi fått tips om att ta det lugnt. Att springa fort gör det lät att missa en kontroll, berättar Rasmus Olofsson efter att ha sprungit runt den 1,3 kilometer långa "examensrundan" i skogsområdet intill Duvstigen. För vissa är det här med orientering det bästa som finns och för andra är SOL-skolan en första kontakt med kartan. – I måndags berättade vi för barnen om allemansrätten och i tisdags gick vi in lite mer på hur man hittar i naturen. Onsdagen ägnades åt karttecken och så idag (läs igår) har barnen fått prova på att springa en bana och leta kontroller, säger Therese Hansen som tillsammans med Marcus och David Svensson varit ledare. – Det fattades en stämpel på en kontroll, berättar Tilde för Therese när hon går mål. Och det var det fler som upptäckte. Om det sedan var ett test eller en liten missa av ledaren låter vi vara osagt. SOL-skolan avslutades med korv och bröd i det fria som Marcus och Davids mamma varit snäll att ordna. För utomhus gick det inte att grilla då regnet bara öste ned. I augusti får dem som inte var med den här gången en nya chans att delta då SOL-skolan körs sista veckan innan skolorna börjar.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.