Vill ha prejudikat om sprittillstånd

Nyheter Socialnämnden återkallade serveringstillståndet den 27 november 2008, sedan det visat sig att varken tillståndshavaren eller annan ansvarig serveringsperson hade funnits på plats under sammanlagt 96 dagar det året.
Publicerad 18 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Socialnämnden återkallade serveringstillståndet den 27 november 2008, sedan det visat sig att varken tillståndshavaren eller annan ansvarig serveringsperson hade funnits på plats under sammanlagt 96 dagar det året. Araslövs Kro överklagade beslutet. – Det finns inga missförhållanden kring alkoholserveringen som sådan eller kring bolagets och företrädarnas hantering av ekonomi, bokföring och skatter. Misstaget rättades till så fort det uppdagades. En återkallelse av tillståndet står inte i proportion till misstaget. Det är tillräckligt med en varning, framhöll restaurangen i överklagandet. Nu har länsrätten gett Araslövs Kro rätt. – Det är ostridigt att restaurangen åsidosatt sin skyldighet att anmäla förändring av betydelse för tillsynen och att verksamheten under relativt lång tid bedrivits utan att en anmäld serveringsansvarig hela tiden varit närvarande. – Det är dock inte ifrågasatt att de nu anmälda serveringsansvariga, haft den erfarenhet och kompetens som krävs. Det är inte heller visat att verksamheten inte har skötts på ett ansvarsfullt sätt. Länsrätten är övertygad om att Araslövs Kro kommer att följa bestämmelserna i alkohollagen framöver, och har därför upphävt socialnämndens beslutat och tilldelat restaurangen en varning istället. Socialnämnden ger sig emellertid inte, utan tänker driva ärendet vidare upp i kammarrätten. – Vi begär prövningstillstånd hos kammarrätten, och vill ha ett prejudikat hur många dagar som verksamheten får bedrivas utan serveringsansvarig personal. Bestämmelserna är svåra att tolka. Det är bättre att få en prövning. Det kan andra kommuner också ha nytta av, säger Katarina Honoré (S), vice ordförande i socialnämnden.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.