Midsommarrekord i lilla Kylens by

Nyheter Detta betydde, att alla tidigare rekord slogs.
Publicerad 19 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Det kom rekordmånga till firandet i Kylen i Visseltofta på midsommaraftonen. Foto: Barbro Kristensson
Det kom rekordmånga till firandet i Kylen i Visseltofta på midsommaraftonen. Foto: Barbro Kristensson

Detta betydde, att alla tidigare rekord slogs. Medan det regnade på midsommarfirarna på många andra håll, föll bara några små stänk i Kylens by. Osby fick, exempelvis, en riktigt blöt skur under eftermiddagen. Ett tag var det närmast kaos ute på den lilla, smala byvägen genom Kylen –byn som numera bara har cirka tio bofasta invånare – när alla bilar skulle parkeras. P-platserna på den gamla skolgården räckte nämligen inte till på långa vägar. Nu användes nästan en hel kilometer av byvägen till parkering; ibland på båda sidor.

– Klockan halv fyra fredag eftermiddag hade vi redan sålt slut på alla lotter i vår stora tombola, berättar Barbro Svensson från Kylens bygdegårdsförening. Det blev en rusning som aldrig förr. Bara en och en halv timme efter det att vi hade öppnat här... Alla hembakta kakor och all grillad korv tog också slut. Lotterna gick åt. Och folk trivdes. I Kylen hade man byskola 1885-1952. För precis 50 år sedan bildades Kylens bygdegårdsförening (1959). Numera är den nedlagda skolan i stället bygdegård. Midsommarafton 2009 går nu till historien. Redan tre kvart före öppningsdags började folk komma. Midsommarstången kläddes snabbt i år, tack vare alla flinka, hjälpsamma händer. Under dansen krävdes sedan fyra stora ringar med folk för att alla danssugna skulle få plats. – I fjol, då vi hade cirka 300 besökare här på midsommarafton, räckte det med tre ringar, säger Sixten Svensson, som gått i skola hemma i Kylen.

Midsommarfirandet i lilla Kylen lockar nu folk från både norra Skåne och södra Småland. Många utsocknes söker sig dit. – Här vårdar vi traditionerna och ändrar inte på ett vinnande koncept, förklarar Sven-Åke Kristensson, ny ordförande i Kylens bygdegårdsförening. Det är viktigt för oss att ha kvar de gamla tivolinöjena typ luftgevärsskytte, bollkastning, piltävlingar och liknande. Inga entréavgifter och liknande. Nu ska styrelsen sätta sig ner och utvärdera det mycket lyckades midsommarfirandet – och börja planera för hur man ska göra med trafiken och parkeringen till midsommaren 2010...

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.