Sol och regn på en traditionell midsommar

Markaryd Folket droppade in efterhand när det var dags för majstången att resas.
Publicerad 19 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Petronella och Max Svensson var två av de glada vid hembygdsparken i Markaryd. Foto: Henrik Nordell
Petronella och Max Svensson var två av de glada vid hembygdsparken i Markaryd. Foto: Henrik Nordell

Folket droppade in efterhand när det var dags för majstången att resas. Solen hade precis gömt sig bakom molnen och en skur drog förbi när firandet tog sin start. Vädret är oftast en snackis till midsommar.

Hela hembygdsföreningen hjälpte till att klä stången med löv och handplockade vildblommor. Jan Svedenfors tillsammans med Sven och Lasse på backen livade upp stämningen med folkmusik på dragspel, basfiol och gitarr. – Det är tredje året vi firar här. Det går bra trots regnet, vi har ändå tak här vid scenen, säger Sonja Schmidt, ordförande för Markarydortens Hembygdsförening. Hon var för dagen klädd i traditionell folkdräkt.

I Strömsnäsbruk var det också full fart på firandet. Vid 15-tiden var där strålande solsken och ett hundratal personer samlades för att se majstången resas. De åt hembakat och lyssnade på vackra visor. Dit kom även Bergabygdens folkdanslag för att uppträda. De tågade in med klassiska instrument och visade upp flera av sina danser för en glad publik. Såklart ställde även barn och vuxna upp på " små grodorna" och andra traditionella sånger kring midsommarstången.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.