Alla vaccineras mot nya influensan

Nyheter I och med att influensan har uppgraderats till att vara en pandemi – en sjukdom där smitta sprids i alla världsdelar – så har Socialstyrelsen beslutat sig för att rekommendera en allmän vaccination av samtliga medborgare.
Publicerad 22 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

I och med att influensan har uppgraderats till att vara en pandemi – en sjukdom där smitta sprids i alla världsdelar – så har Socialstyrelsen beslutat sig för att rekommendera en allmän vaccination av samtliga medborgare. För Region Skåne innebär det att 2,4 miljoner doser har beställts till en kostnad av cirka 160 miljoner kronor. Därmed kommer alla invånare i Region Skåne att erbjudas två doser vaccin. Region Skånes smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson säger i en kommentar: – Eftersom det nya vaccinet ännu inte har börjat tillverkas så kommer det att dröja en bra bit in på hösten innan vi kommer att kunna börja vaccinera skåningarna. För att uppnå bästa effekt så kommer vaccinet att ges i två doser. I dagsläget är det oklart om, och i så fall hur mycket, staten kommer att betala av Region Skånes kostnad för vaccinet. Om en avgift ska tas ut i samband med vaccineringen är inte heller bestämt. Sveriges Kommuner och Landsting säger sig ha ambitionen att alla landsting ska hantera vaccineringen på samma sätt och diskuterar därför nu med regeringen om hur detta ska kunna ske.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.