Försiktig optimism hos handlarna

Hässleholm Enligt den senaste Handelsbarometern, publicerad av branschorganet Svensk Handel, ser de svenska handlarna optimistiskt på kommande handel och sysselsättning.
Hässleholm • Publicerad 22 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Kommer tyska Sara tillbaka till Sverige och Hässleholm i år? Det tror många handlare i staden som ser positivt på sommarförsäljningen som kan öka tack vare fler utländska turister och hemmasemestrande svenskar. Arkivfoto: PATRIC BERG
Kommer tyska Sara tillbaka till Sverige och Hässleholm i år? Det tror många handlare i staden som ser positivt på sommarförsäljningen som kan öka tack vare fler utländska turister och hemmasemestrande svenskar. Arkivfoto: PATRIC BERG

Enligt den senaste Handelsbarometern, publicerad av branschorganet Svensk Handel, ser de svenska handlarna optimistiskt på kommande handel och sysselsättning. Handeln kan komma att öka i sommar och sysselsättningen tros få vara oförändrad eller öka något.

Enligt undersökningen är tilltron tillbaka på samma nivå som den var inför förra sommaren, trots den vikande konjunkturen och de allt sämre ekonomiska tiderna. –Signalerna om att allt fler svenskar i år tänker fira sverigesemester i kombination med en tillströmning av utländska turister, är troliga förklaringar till optimismen, kommenterar Yvonne Ingman, vd för Svensk Handel. Hon får medhåll av flera handlare i Hässleholm: –Ja, vi tror på en bra handel i sommar, säger Anders Karlsson på Nisses Varuhus och tror att försäljningen ökar tack vare att folk stannar hemma under sin semester. Han menar dock att handeln i Hässleholm länge har varit väderberoende. För soligt och varmt har lockat folk från staden ut till kusterna. Men han har också sett en förändring i detta beteende. –Det har blivit allt vanligare att folk också använder sina semesterdagar till att shoppa, menar han. Den fördelaktiga växlingskursen spelar också in. Både danskar och tyskar, som normalt har haft med sig livsnödvändigheter hemmifrån, tenderar numera att handla mera i Sverige. –De kommer in till staden från sina stugor för att handla billigt, inflikar Anders Karlsson. Ingrid Hansson på Carl Anderssons Herr- och Dammodehus hoppas också på ökad försäljning efter en negativ trend den sista tiden. Men så går det ju också upp och ner, som hon säger. –Vi vill ju inte önska semesterfirarna dåligt väder, men visst spelar vädret in på försäljningen, säger Ingrid som startar sin sommar-rea först idag, helt enligt traditionen i företaget. Hon har också sett en ökning av danskar och tyskar som handlar. Dessutom ser hon allt fler utifrån de mindre orterna som kommer till affären för att få hjälp med exempelvis insyning och uppläggning av klädesplagg. Något som hon menar kunderna bara får hos ett privat ekiperingsföretag. –Dessutom är det många före detta hässleholmare som bara måste besöka oss, vi har ju funnits i så många år, avslutar Ingrid Hansson. Matvarukedjan Coop Forum i Hässleholm har en fortsatt stabil försäljning. Folk måste ju ha mat, fastän man kanske inte handlar de allra dyraste produkterna. –Stannar folk hemma ökar försäljningen, och vi ser allt fler utländska turister bland våra hyllor, konstaterar butikschef Tomas Johansson. Blir det dessutom uppehållsväder ökar försäljningen av allt som har med utegrillning att göra. Tomas menar också att affären just nu upplever positiva tongångar. Man ska exempelvis inleda en omfattande ombyggnation av affären i sommar. Men det har ju egentligen inte med sommarhandeln att göra.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.