Ingen kontroll av kroppspulsådern

Nyheter I dag erbjuds män i 12 av 21 landsting screening i jakten på livshotande bråck.
Publicerad 22 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

I dag erbjuds män i 12 av 21 landsting screening i jakten på livshotande bråck. I hösten kommer ytterligare fem landsting att införa kontrollen. Men i Skåne får männen vänta, i höst tar Region Skåne ställning i frågan. Varje år dör cirka 900 personer av bråck på stora kroppspulsådern. De allra flesta är män. Screeningen av stora kroppspulsådern genomförs med ultraljud och tar några minuter, rapporterar SR Ekot.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.