Jonna och Kristina hade praktik i Kina

Personligt Studenten ligger som ett härligt minne ett par veckor tillbaka i tiden och Jonna och Kristina har redan kastat sig ut i arbetslivet.
Personligt • Publicerad 22 juni 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Skolan som Jonna och Kristina praktiserade på.
@$:Privat bild
Skolan som Jonna och Kristina praktiserade på. @$:Privat bild

Studenten ligger som ett härligt minne ett par veckor tillbaka i tiden och Jonna och Kristina har redan kastat sig ut i arbetslivet. Jonna jobbar på Kvantum och Kristina på hemtjänsten. De ser med glädje tillbaka på skoltiden. – Sista veckan var otroligt rolig! Eleverna i barn- och fritidsprogrammets avgångsklass har en längre praktik under vårterminen och Jonna och Kristina bestämde sig för att bege sig utomlands. – Min bror jobbar för Ikea i Kina, så vi hörde med honom om han kunde hjälpa oss, berättar Kristina. Allt gick i lås och tjejerna gav sig iväg. De bekostade resan själva. De kom till en internationell skola i södra Kina, i Schenzhenprovinsen, där de fick praktik i var sin klass. Eleverna var fyra till fem år gamla, men kunde redan läsa och skriva. – De var mycket längre fram än barnen i Sverige. Jonna jobbade i Lejon-klassen (The learning lions) och Kristina i Hajarna. Barnen arbetade mycket med olika teman. – När vi var där så lärde sig barnen i lejonklassen om havet och djuren där medan hajarna läste om rymden och solsystemet, berättar Jonna. Barnen fick rita och måla och något som både Jonna och Kristina reagerade på var den höga ljudvolymen i klassrummet. – Lärarna tänkte inte alls på att det skulle vara lugn och ro. Barnen stojade och stimmade så ljudnivån var jättehög, säger Kristina som också reagerade över att barnen inte behövde vänta på varandra när de åt. – I Sverige pratar vi ju mycket om den pedagogiska måltiden. Där var det ingenting sånt. Många av barnen åt så snabbt de kunde och försvann sedan från borden. Intrycket var ändå att barnen i Kina har en roligare skola. Däremot var de inte särskilt väluppfostrade. – Nästan alla hade en egen nanny som tog hand om dem och plockade upp efter dem, säger Jonna, som säger att de under resan fick se en hel del av det stora landet Kina. Det mest slående var den dåliga luften. Smogen låg tät över staden där de bodde och att ge sig ut och springa var inte att rekommendera. Luften var för skitig. – Det var bara på morgnarna som man kunde se lite längre. Sedan var det som en grå dimma låg över stan. När tjejerna kom hem fick de redogöra för sin resa inför 100-talet elever på Jacobsskolan. – Det var verkligt nervöst! säger Jonna som i framtiden vill jobba med barn utomlands. Kristina däremot vill bli polis. – Det är en dröm jag haft länge.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.