Kritik för mobbning på Bjärnums skola igen

Hässleholm Skolan och kommunen agerade inte kraftfullt för att motverka mobbningen trots att den pågick under många år.
Hässleholm • Publicerad 23 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Skolan och kommunen agerade inte kraftfullt för att motverka mobbningen trots att den pågick under många år. I april fick kommunen liknande kritik för att mobbningen mot en flicka kunde pågå år efter år på Bjärnums skola. Dessutom riktade Diskrimineringsombudsmannen nyligen skarp kritik mot kommunen för att den rasistiska mobbningen av två bröder med afrikanskt ursprung inte stoppades. DO stämde också kommunen inför tinget, vilket dock slutade med förlikning i början på maj. Den här gången gäller det en pojke som under hela sin skoltid kallades för "Hitlerunge" och utsattes för slag, sparkar, knuffar och hot. Anmälan skedde hösten 2006 när han gick i åttonde klass. Skolinspektionen beklagar att utredningen tagit så lång tid och förklarar att mer resurser i framtiden ska läggas på denna typ av ärenden. Enligt skolinspektionen har kommunen inte uppfyllt författningarnas krav avseende skolans skyldighet att motverka kränkande behandling. Visserligen har en utredning gjorts och en del åtgärder vidtagits och även följt upp. Men skolan har i alltför hög grad betraktat händelserna som enskilda incidenter, trots att de pågått under så lång tid utan att situationen blivit bättre. Skolan borde framförallt i årskurs åtta då det regelbundet inträffade incidenter gjort en mer allsidig utredning för att ta reda på de bakomliggande orsakerna till uppgifterna om kränkningarna, detta för att få underlag för att kunna bedöma vilka åtgärder som behövde vidtas, skriver Skolinspektionen. Skolinspektionen ifrågasätter också uppföljningen av åtgärderna, något som kräver en analys, både av situationen och åtgärdens resultat. Dessutom kritiseras Bjärnums skolas likabehandlingsplan från augusti 2008. Där saknas bland annat en aktuell kartläggning av verksamhetens behov för planerade åtgärder under det kommande året. En tydlig ansvarsfördelning mellan rektor och personal saknas. - Det har tagit för lång tid men det känns ändå bra att vi fick rätt till slut, det blir en viss upprättelse, säger pojkens pappa.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.