Svensk hockey vill ha eget NHL-avtal

Sport - Det är en fråga svensk hockey, inte bara för tolv elitserieklubbar, säger ordförande Christer Englund till TT.
Sport • Publicerad 23 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Scanpix/Arkiv
Foto: Scanpix/Arkiv

- Det är en fråga svensk hockey, inte bara för tolv elitserieklubbar, säger ordförande Christer Englund till TT. Något avtal om ersättning för spelarövergångar mellan nordamerikanska hockeyligan NHL och det internationella ishockeyförbundet, IIHF, har inte funnits sedan 2007. Och förhandlingarna om ett nytt bröt ihop innan de ens kommit igång. Under tiden går svensk hockey miste om stora pengar. - Det är viktigt att ha ett avtal, inte bara för elitserieklubbarna utan också för att spelarnas moderklubbar ska få ersättning. Det är miljonbelopp det handlar om, säger Christer Englund. Att hoppas på ett gemensamt avtal för samtliga europeiska ishockeyförbund är meningslöst. De är inte överens om något, förutom att NHL:s förslag inte är bra nog. IIHF har nu beslutat att lägga det hela på is. - Ska det finns något avtal får vi skriva det själva med NHL, säger Englund. Och det är inte bara för de tolv elitserieklubbarnas skull. 30-35 procent av ersättningen för varje spelare går till de klubbar som fostrat spelaren. - Om NHL betalar 20-25 miljoner i ersättning per säsong går alltså omkring 6-8 miljoner utbildningsvägen, rakt ner i seriesystemet. Det är jätteviktiga pengar, säger Englund. Han tycker att elitserieklubbarna ställer för höga krav. - De blandar äpplen och päron. Klubbarna vill ha två miljoner kronor per spelare, vilket de får om de fördelar ersättningssumman på de få spelare som är kontraktsbundna när de flyttar till NHL. Men så räknar de inte. De vill ha lika mycket för alla spelare, oavsett om de hade kontrakt eller inte. Men i dagsläget får de ingen ersättning för kontraktslösa spelare, och dessutom har de flesta spelare en NHL-klausul i sitt kontrakt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.