”En katastrof för ridsporten”

Sport \"Det här är en katastrof för ridsporten\" konstaterar tyska förbundets ordförande, greve Breido zu Rantzau, på det egna förbundets hemsida.
Sport • Publicerad 24 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Isabell Werth har stängts av sedan hennes häst Whisper befunnits vara dopad. Foto: Jae C. Hong/Scanpix
Isabell Werth har stängts av sedan hennes häst Whisper befunnits vara dopad. Foto: Jae C. Hong/Scanpix

"Det här är en katastrof för ridsporten" konstaterar tyska förbundets ordförande, greve Breido zu Rantzau, på det egna förbundets hemsida. Greven är en hårt prövad man. Tyskland är världens ledande hästsportnation men har fått sitt anseende skamfilat rejält den senaste tiden. Det har funnits flera dopningsanklagelser efter OS i Peking/Hongkong och förbundet har upplöst sina landslag i OS-grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan i hopp om att kunna rensa ut och göra nystart. Ridsportikonen Ludger Beerbaum stängdes av och utländska experter kallades in för att rensa upp. Då kom beskedet om Werths test i Wiesbaden. Hon är nu avstängd tills vidare i avvaktan på att även B-provet för hingsten Whisper ska analyseras. Det som hittades i A-provet var Fluphenazine vilket för människor används som dämpande medel vid psykiska problem. Det står också på förbjudna listan för hästar. FEI ska höra fakta i ärendet den 25 juni, för att bland annat diskutera om Werths avstängning ska hävas eller ej. Werth har förutom fem OS-guld också tre OS-silver.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.