Människor mår bra av kultur

Opinion Sverige upplever just nu svåra ekonomiska tider och kommunerna funderar på var besparingar kan ske i kommande budgetar.
Opinion • Publicerad 24 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Sverige upplever just nu svåra ekonomiska tider och kommunerna funderar på var besparingar kan ske i kommande budgetar. Det kan då vara lockande att skära i anslagen till kultur. Skulle så ske innebär det allvarliga konsekvenser för människors hälsa, för kulturen är en av nycklarna till en bättre folkhälsa. När en människa tar steget mot en kulturell aktivitet – då händer något positivt. Det egna skapandet kan ge identitet och mening och därmed medverka till bättre hälsa. Ohälsotalet i vårt land är för högt. Vi har hög sjuklighet i rygg- och ledsmärtor och arbetsrelaterad stress, och alla positiva krafter behövs för att vi skall må bättre. Här kan kulturen komma in och ge ökad livslust. Forskning har visat att folk som ofta går på bio, teater, konserter, konstgallerier eller museer har ökade chanser att leva ett längre och förmodligen lyckligare liv. Kulturverksamhet och kulturell stimulans skänker glädje och skapar mening i tillvaron. Därigenom sker förebyggande och botande insatser inom folkhälsoområdet. Centerpartiet anser att kulturen kan ge ett värdefullt bidrag till både läkningsprocessen och livskvaliteten hos vårdtagarna. Metoder inom rehabilitering med såväl natur- som kultur-upplevelser skall främjas. Inom en snar framtid bör det bli möjligt att få recept på kultur. Därigenom befrämjas människors välbefinnande och ett bättre hälsoläge sparar pengar för staten, landstingen och kommunerna. Men den allra största och viktigaste vinsten tillfaller den enskilda människan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.