Ola Toivonen kliver fram ur Marcus Bergs skugga

Sport – Vi är absolut inte nöjda.
Sport • Publicerad 24 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Ola Toivonen har gjort mål i två av matcherna i U21-EM. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Ola Toivonen har gjort mål i två av matcherna i U21-EM. Foto: Björn Lindgren/Scanpix

– Vi är absolut inte nöjda. Framför allt för att vi faktiskt fört spelet i alla tre matcherna och nästan chockat oss själva, för på förhand trodde vi inte att vi skulle kunna göra det. Vi har spelat bra och det är inte omöjligt att slå England, förklarar Toivonen som ser lugn och avslappnad ut dagen efter den stora matchen i Malmö. Trots att det var stor anspänning på hela truppen både inför och under matchen: – Det har nog aldrig varit så tyst i spelarbussen som inför den matchen. Alla var så fokuserade och inne i sig själva och sina förberedelser. Men när vi spelade lossnade allt och det var ju sjukt bra stämning på arenan. Det hjälpte oss mycket och sedan var det ju häftigt att få reda på att det var över en miljon som såg matchen på teve. Ola Toivonen trivs utmärkt i U21-gänget och hyllar laget: – Alla spelare har en härligt bra attityd och lagandan är fantastiskt. Som när nästan alla sprang för att stötta Marcus (Berg) när han blev kapad. Det är precis sånt som ett landslag behöver. I matchen mot Serbien fungerade samspelet mellan Ola Toivonen och Marcus Berg riktigt bra och tycks alltså bli bättre för varje match i turneringen. Något som talar för fler riktigt bra svenska målchanser i semifinalen mot England. – Vi tyckte inte att det fungerat särskilt bra efter matchen mot Italien, i den matchen spelade vi väldigt individuellt, var för sig. Men mot Serbien förstärkte vi varandra och det klickade bra mellan oss. Det var skönt att det fungerade riktigt bra. Toivonen spelade 90 minuter men var inte särskilt orolig för att han skulle dra på sig ännu ett gult kort och missa matchen mot England, vilket ju drabbade Pontus Wernbloom och Emir Bajrami: – Men jag tänkte aldrig att det var bättre att byta för säkerhets skull. Det gällde bara att vara lite försiktig och inte göra något dumt. Det fungerade ganska bra och sedan har man ju mognat lite också. Det var nog svårare för Marcus (Berg), ler Ola lite finurligt och passar på att ge kompisen Wernbloom en liten gliring när någon frågar om han inte försökte snacka med Wernbloom för att få denne att undvika en andra varning: – Det går inte att snacka med honom, han är så inne i matchen. Det handlar inte om orutin eller så, Wernbloom är sådan, han lär sig nog aldrig... Den före detta MFF-stjärnan har bra koll på engelsk fotboll efter att ha frossat i Premier League-matcher på tv i många år men avslöjar att han tycker den engelska ligan är betydligt roligare att se på än att spela i. – Fick jag välja skulle jag hellre spela i Italien eller i Spanien, men det är roligare att se engelsk fotboll med mycket fysiskt spel och fart. Toivonen är medveten om att de engelska U21-mittbackarna är riktigt bra och svårforcerade, men oroar sig inte särskilt mycket för det: – Vi får helt enkelt se till att hitta deras svagheter och utnyttja dem. Det ger sig väl när vi fått se lite på video och fått rapporterna från landslagsledningen. Micah Richards är till exempel lite av en chansbrytare, så man får försöka lura honom att tro att han ska få bollen och sedan rycka förbi när han gör sitt drag. Skulle matchen gå till en avgörande straffläggning är Toivonen inte alls främmande för att ta en av straffarna: – Nej, det är lugnt om det skulle bli aktuellt. Men jag vet inte var jag står på en strafflista. Hittills är det bara sagt att Marcus Berg är förste straffskytt och Rasmus Elm tvåa på listan. Inför semifinalen tror han inte att landslaget kommer att spela så offensivt från början som mot Serbien, men... – Jag tror kanske att vi kommer att vara lite försiktigare. Men det har jag å andra sidan trott inför varje match och sedan har det inte blivit så. Det går kanske inte med det här laget, skrattar Ola.

Artur G BlidingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.