Svensk klassiker peppar Paldanius

Sport Efter axeloperationer två år i rad, den senaste i höstas, behövde Sofia Paldanius en nytändning och en stadigare grund att stå på.
Sport • Publicerad 24 juni 2009 • Uppdaterad 20 december 2021
Sofia Paldanius. Foto. Fredrik Sandberg/Scanpix/Arkiv
Sofia Paldanius. Foto. Fredrik Sandberg/Scanpix/Arkiv

Efter axeloperationer två år i rad, den senaste i höstas, behövde Sofia Paldanius en nytändning och en stadigare grund att stå på. Lösningen blev mindre paddling och mer grundträning inför den svenska klassikern, som består av Vätternrundan, Vansbrosimmet, Lidingöloppet och Vasaloppet. - Efter operationen sprang och cyklade jag mycket och för att motivera mig att göra det bestämde jag mig för att göra en svensk klassiker, säger Paldanius. För två veckor sedan klarade hon av den första grenen när hon cyklade runt Vättern, därefter väntade ett förläger med kanotlandslaget och på torsdag startar EM i Brandenburg utanför Berlin. Där deltar hon i tre K2-grenar tillsammans med nya partnern Josefin Nordlöw, som hon kom tvåa med i världscupen i Ungern tidigare i sommar. - Vi kommer att köra för att ta medalj på alla distanser. Förväntningarna är inte att komma hem med tre medaljer men jag tror att det blir någon form av utdelning, säger Paldanius, vars stora mål är OS i London 2012. Efter EM väntar Vansbrosimmet före VM i Kanada, årets höjdpunkt, i mitten av augusti. Paldanius säsong avslutas med löpning i Lidingöloppet, men själva klassikern är inte fullbordad förrän efter Vasaloppet i mars nästa år. - I simningen och paddlingen använder du samma muskler, så det ska väl gå bra. Löpningen är efter vår säsong, och Vasaloppet blir det sista jag gör. Jag gillar att åka skidor och det är väldigt bra vinterträning för oss kanotister, jag tror det blir perfekt, säger Paldanius.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.