Arla kan få betala sju miljarder i skadeavgift

Nyheter Konkurrensverket misstänker, framkom det på onsdagen, att Arla Foods haft som plan att \"så gott som fullständigt utestänga konkurrerande företag från marknaden\".
Publicerad 25 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Scanpix/Arkiv
Foto: Scanpix/Arkiv

Konkurrensverket misstänker, framkom det på onsdagen, att Arla Foods haft som plan att "så gott som fullständigt utestänga konkurrerande företag från marknaden". Arla misstänks för att ha villkora sina leveranser med att konkurrenternas produkter ska utestängas ur butikerna. Verket tror att det rör kedjorna Coop, Axfood, Netto, Bergendahlsgruppen, Lidl och kanske även Ica. Om Arla befinns skyldigt kan företaget drabbas av så kallad konkurrensskadeavgift på maximalt tio procent av omsättningen. För Arlas fall är det motsvarande cirka 7,5 miljarder svenska kronor, skriver lantbrukstidningen ATL. Arlas konkurrenter är försiktiga om misstankarna. I en pressad marknadssituation är det svårt att veta vad som är vad, säger Milkos vd Erik Gumabon till TT. - Men vi följer detta noggrant och följer vad Konkurrensverkets utredning kommer fram till. Lena Lundvall, vd för Valio Sverige, säger att Valio inte vet om Arla använt regelvidriga metoder. - Konkurrensen är ju stenhård på den här marknaden och det vi också kan notera är att det är stark priskonkurrens, säger hon till TT.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.