JK friar tjänsteman på socialen för förtal

Nyheter Det var i mars 2009 som den anställde på socialen ställde upp i en intervju för nyheter24.
Publicerad 25 juni 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var i mars 2009 som den anställde på socialen ställde upp i en intervju för nyheter24.se och då enligt anmälaren gjorde kränkande uttalanden om personen i fråga. Intervjun publicerades på hemsidan www.nyheter24.se. Åklagarmyndigheten i Kristianstad bedömde att anmälan, angående tjänstefel och förtal, inte motiverade någon förundersökning varmed anmälaren begärde överprövning av beslutet. En sådan har nu gjorts av JK, som övertog ärendet från åklagarmyndigheten i Stockholm eftersom det som sades i anmälan berörde yttrande- och meddelarfriheten. JK kommer också fram till att förundersökning inte ska inledas. JK motiverar detta under flera punkter. Angående ifrågasatt tjänstefel sägs att "tjänstemannens åtgärd att lämna uppgifter vid en intervju inte kan anses utgöra en handling vidtagen vid myndighetsutövning." – Redan på grund av detta kan något ansvar för tjänstefel inte komma i fråga. Angående ifrågasatt förtal finner JK heller inte här anledning för åtalsprövning. JK har även sett på ärendet i fråga om brott mot tystnadsplikten, men anser inte att den kvalificerade tystnadspilkt som anges i socialtjänstlagen kan aktualiseras i det här fallet. I den aktuella intervjun, angående hur socialförvaltningen ordnar boende för barnfamiljer, sade tjänstemannen att en icke namngiven familj "har fått all hjälp de kan få, ska ha och behöver". Enligt JK lämnades inga konkreta uppgifter om anmälaren ut. Slutligen är JK kritisk mot åklagarmyndigheten i Kristianstad eftersom den tog sig an anmälan trots att det handlade om ett yttrandefrihetsmål där JK är ensam åklagare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.