Vill ha nationella åtgärder mot datavirus

Nyheter De elektroniska virusen är ett återkommande problem i samhället, klargör Region Skåne, som på fredagen skickade en uppmaning till Socialstyrelsen att ta täten för riksomfattande insatser för att minska problemen.
Publicerad 26 juni 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

De elektroniska virusen är ett återkommande problem i samhället, klargör Region Skåne, som på fredagen skickade en uppmaning till Socialstyrelsen att ta täten för riksomfattande insatser för att minska problemen. En händelseanalys av virusangreppet mot Region Skåne i början av januari bifogades. Region Skånes medicinske rådgivare Ann-Christin Andersson kommenterar: – Vår händelseanalys visar att e-virus är ett allvarligt hot mot patientsäkerheten. Vi måste förbättra IT-säkerheten på en rad punkter i Region Skåne. Samtidigt konstaterar vi att de nationella regelverk som idag finns för att skydda medicinteknisk utrustning i praktiken inte fungerar. Region Skåne har tagit fram flera åtgärdsförslag efter analysen av angreppet i januari. Bland annat nämns bättre skyddsåtgärder i Region Skånes IT-miljö och översyn av samarbetsformer och internkommunikation i Region Skåne . En särskild arbetsgrupp kommer att tillsättas för att arbeta vidare med åtgärdsförslagen. Förutom den egna händelseanalysen har Region Skåne anmält e-virusangreppet till Läkemedelsverket och även gjort en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Begreppet e-virus är ett samlingsnamn på virus, maskar, trojaner och dylikt som är destruktiva programvaror eller makron skapade i syfte att orsaka problem både för enskilda användare av datororer och för IT-branschen och samhället som helhet. Det var den 4 januari 2009 som Region Skåne angreps av e-viruset W32/Downadup. Under de följande veckorna orsakade viruset omfattande problem på de skånska sjukhusen och i andra verksamheter. När problemet var som störst var 30 procent av datorerna och 50 procent av servrarna i Region Skåne smittade. Samtliga förvaltningar drabbades. De huvudsakliga problemen var störningar i inloggningsfunktioner och därmed begränsad tillgänglighet till bland annat journalhandlingar, operationsplanering, röntgenbilder och provsvar. Även e-post, e-recept-funktionen och telefonisystemet påverkades, liksom ett flertal medicintekniska utrustningar. E-virusets påverkan på de medicintekniska utrustningarna innebar betydande risker för patientsäkerheten, konstateras det i analysen. Det finns dock inga uppgifter om att viruset i det aktuella fallet medfört skada hos någon patient.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.