Brandfarligt i torra marker

Hässleholm –Precis när som helst kan den övergå i 5 E, det vill säga högsta risken, extrem.
Hässleholm • Publicerad 28 juni 2009 • Uppdaterad 29 november 2021

–Precis när som helst kan den övergå i 5 E, det vill säga högsta risken, extrem. På vissa håll har totalt eldningsförbud införts. Ett sådant kan komma i norra och nordöstra Skåne vilken dag som helst. –Vi avråder bestämt alla från ett elda utomhus nu, säger Dennis Reimer. De som ringer till oss och frågar får ett absolut nej till svar. En enda kastad fimp kan orsaka en katastrof. Gnistor från en grill har lätt för antända lite var som helst. Och gnistor från banden på en skogsmaskin i arbete kan starta en förödande skogsbrand. –Matlagning på grill är farligt, säger brandmästare Reimer i Hässleholm. Nu får en grill inte stå på något brännbart. Det gäller gräs, torv, jord eller liknande. Grillen måste stå på en platta av obrännbart material, till exempel cement, sten eller betong. –Tänk också på att gnistor från grillkol kan flyga iväg långt bort och antända. Dessutom är strålningsvärmen förrädisk. Grillen får därför inte stå för nära någonting som har lätt för att börja brinna. Gör så här, enligt Reimer: . Glöm inte bort att ta fram utrustning för att kunna släcka. . Ta fram en fylld vattenkanna samt ett par rejäla hinkar med vatten. . En liten brandsläckare är heller inte fel. Han ber folk tänka på bland annat följande saker: . Var allmänt försiktig och glöm inte den stora brandfaran. . Släng absolut inga fimpar. . Gör under inga som helst omständigheter upp eld utomhus. . Tänk efter, innan du startar grillen. Underlaget, avståndet, gnistorna, vattnet. . Lantbruksmaskiner och skogsmaskiner kan lätt sätta fyr i sådan här torka. Till sist råder Dennis Reimer folk att tänka till, när de ser misstänkt rök från en brand, en befarat rökmoln eller liknande: –Stanna till och kolla upp vad det är. Gäller det misstänkt brand, larma genast räddningstjänsten på 112. Stanna kvar och undersök lite närmare. Ta reda på adressen och var om möjligt kvar på platsen, tills räddningstjänsten kommer. Det är bra, om vi kan få hjälp av folk direkt på platsen. –Tyvärr får vi ofta för dåliga adresser och lägesangivelser. Ibland är det heller ingen fara å färde. Så, kolla upp, konstatera, larma oss om det är allvar, ta noggrann adress och stanna kvar i alla fall tills första brandbilen kommer. På söndagen larmades räddningstjänsten i Hässleholm ut, sedan en uppringare tyckt sig se ett rökmoln nära Magle våtmark. I själva verket rörde det sig nog bara om ett dammoln. Det kan dröja ännu en vecka eller en och en halv innan det regnar igen...

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.