Hässleholm får topplats när det gäller bäst miljö

Hässleholm Hässleholms miljöchef, Sven-Inge Svensson, är mycket nöjd.
Hässleholm • Publicerad 29 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Miljöchefen i Hässleholm
Miljöchefen i Hässleholm

Hässleholms miljöchef, Sven-Inge Svensson, är mycket nöjd. Han ser den fina tiondeplaceringen som ett bevis på att kommunens strategiska arbete med att agera och tänka miljövänligt gett resultat. – Det gäller allt från källsortering och fjärrvärme till nya cykelvägar, som vi fått bra med poäng för, och kollektivtrafiken. För Skånes del blir det både plus och minus. Vinner gör Helsingborg med Malmö på fjärde plats. I bottennivån Örkelljunga, Åstorp och Östra Göinge. – Det är bara till att gratulera Helsingborg och Malmö, de är jätteduktiga, säger Sven-Inge Svensson. Hur har då Miljöaktuellt mätt. Vad räknas? Kartläggningen bygger på flera olika undersökningar, bland annat en egen omfattande enkät där kommunernas förändringsbenägenhet undersöks. Den största och färskaste är Miljöaktuellts eget e-postenkät med åtta frågor till alla kommuner genomförd under juni 2009. Frågorna gäller allt från våtmarker och kravmärkt mat i skolorna till nya cykelvägar. Av Sveriges 290 kommuner svarade cirka 240 kommuner på frågorna som sammanställts med hjälp av miljöexperter. – Vi har valt att inte mäta statiska variabler som kan leda till att kommuner orättvist klassas som icke miljöbar. Därför har vi inte mätt variabler som kan vara svåra för en kommun att förändra, som svaga allmänna transporter i glesbygden och tung industri, uppger redaktionen. Också kommunernas koppling till Naturskyddsföreningen, Grön bilister och medlemskap i miljönätverk som Klimatkommunerna och Ekokommunerna har gett poäng. – Vi hade kunnat få mer poäng om vi varit med i Ekokommunerna men vi är enbart med i Klimatkommunerna, säger Sven-Inge Svensson. Miljöchefen har inget emot att Hässleholm kommer ännu högre vid nästa mätning. Och det är möjigt om man bygger upp en bättre fungerande bilpool för kommunala fordon, att kommunalt anställda åker kollektivt så mycket som möjligt och använder miljöbilarna så optimalt som det bara går. Fotnot. Hela listan på www.mijoaktuellt.se

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.