Landstingens lottdragning prövas i högsta instans

Nyheter Därmed har ärendet blivit såpass speciellt att det ska prövas juridiskt i högsta instans.
Publicerad 29 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Därmed har ärendet blivit såpass speciellt att det ska prövas juridiskt i högsta instans. Tidningen har tidigare berättat om fallet. Bakgrunden är att Region Skåne tillsammans med landstingen i Blekinge och Kalmar i våras upphandlade influensavaccin, och då fann att två läkemedelsföretag erbjöd exakt samma pris. Företagen var Solvay Pharmaceuticals och Sanofi Pasteur MSD. Eftersom priset var den enda faktor som angavs i upphandlingsunderlaget, så fanns det inga andra möjligheter än att låta lotten skilja företagen åt. Den bedömningen gjordes av landstingens jurister. Solvay vann och förloraren Sanofi överklagade beslutet/lottdragningen till både länsrätten och kammarrätten men utan framgång. Sanofi har nu således fått igenom sin begäran att Regeringsrätten ska pröva ärendet. Företaget hävdar att de tre landstingen agerat i strid med EG-rättens principer om likaberättigande och transparens och att förfarandet med lottning strider mot lagen om offentlig upphandling. I första hand kräver Sanofi att fler bedömningsgrunder än priset vägs in vid landstingens bedömning av anbuden. I andra hand är man beredd att dela beställningen med det andra företaget, Solvay och som tredje alternativ vill man att upphandlingen görs om.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.