Löneskillnader är både bra och dåliga

ledare Löneskillnader är bra.
Publicerad 29 juni 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Saco
Saco

Löneskillnader är bra. Att det skiljer i lön mellan en advokat och en brevbärare är sunt med tanke på kompetens, utbildning och ansvar med mera. Att chefer som har mer ansvar har en högre lön är också sunt, inom rimlighetens gränser är bäst att tillägga. Om det inte fanns löneskillnader så skulle drivkraften att utbilda sig, arbeta mer och hårdare samt viljan att prestera bättre kraftigt minska, i andra fall helt utebli. Men tyvärr finns det också löneskillnader som inte är bra, som är kontraproduktiva och rent förhatliga. Skillnader som inte kan hänföras till ansvar, kompetens eller utbildning. Skillnader som i sanningens ord är ett rent uttryck för diskriminering. I Sverige är det tyvärr kvinnorna som diskrimineras. Nu är det inte så att alla kvinnor diskrimineras och har lägre löner, nej långt därifrån. Men att det fortfarande finns skillnader i dag, år 2009, torde göra upprördheten legitim. Kravet på lika lön för lika arbete för tankarna till förra, och förrförra, århundradets kvinnokamp. Kamp för deltagande, rösträtt, självbestämmande med mera. Har vi inte kommit längre? Sedan kvinnor fick rösträtt 1921 har det definitivt hänt mycket. Den orättvisa som var då finns det inte mycket kvar av. Blotta tanken på att inte låta kvinnor rösta känns för de allra flesta svenskar hur avlägsen som helst. Men även om det är så gott som jämställt så innebär inte det att man får slå sig till ro, det finns ingen anledning att acceptera någon som helst ojämställdhet. Fackförbundet Saco, Sveriges akademikers central-organisation, har gjort en omfattande undersökning av löneskillnader. Rapporten är glädjande såtillvida att den visar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor har minskat. Och även om det är tråkigt att dessa skillnader över huvud taget finns, så måste man se till det positiva i Saco:s undersökning som är gjord bland 263 000 akademiker i 76 yrken. Rapporten visar att den största enskilda orsaken till att män tjänar mer än kvinnor är att män i högre utsträckning har chefsjobb. Chefsjobb ska ju som bekant betalas högre så inget fel i det, men man måste ändå ställa sig frågan varför männen dominerar på chefsposterna? En anledning kan vara att männen i högre utsträckning söker sig till denna typ av jobb, medan kvinnor avstår. Om så är fallet så är det ju individernas fria val och inget som man bör lägga sig i. Men det kan också bero på en rad andra faktorer så som att män tillsätter män, att kvinnor är föräldralediga i högre utsträckning än män och där med missar viktiga år i karriärklättrandet eller att samhällsuppfattningen är sådan att en mamma inte ska arbeta 15-16 timmar om dygnet, utan hämta sina barn på dagis senast klockan fem. När pappan kommer hem är tydligen en helt annan sak. Men även om man räknar bort åldersskillnader och skillnader i utbildning så visar rapporten att männen har högre lön i tre av fyra yrken. Knappast logiskt. Sverige kan bättre och det är hög tid att visa det; låt nästa Saco-rapport visa att de oförklarliga löneskillnaderna är borta, medan de sakliga och förklarliga gärna får bestå.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.