Misstag placerar Kristianstad bland de snålaste i Sverige

Nyheter SSU gör en årlig undersökning om hur mycket kommunerna betalar ungdomar som sommarjobbar och här hamnar Kristianstad, med sina 40 kronor i timmen, bland de tio som betalar sämst.
Publicerad 29 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

SSU gör en årlig undersökning om hur mycket kommunerna betalar ungdomar som sommarjobbar och här hamnar Kristianstad, med sina 40 kronor i timmen, bland de tio som betalar sämst. Dock har kommunen – genom ett misstag då uppgifterna lämnades – hamnat i fel tabell. Den rätta ska vara tabellen för "feriepraktik" och i den hamnar kommunen någonstans i mitten. Enligt SSU:s sammanställning betalar Partille mest för feriepraktik, 96 kronor, medan Hjo betalar minst, cirka 23 kronor i timmen. – Egentligen är ersättningen som anges heller inte rätt; den ska vara 50 kronor i timmen inklusive semesterersättning. Det är tråkigt att vi hamnat i fel grupp, säger Linda Andersson, chef för matchning och praktik på Kristianstads kommunens integrations- och arbetsmarknadsförvaltning. Hon uppger att ersättningen ligger på en nivå som är normal för kommunerna i nordost och att den bottnar i politiska beslut. Kommunen erbjuder 800 sådana här praktikplatser för ungdomar i nian och de två första läsåren på gymnasiet. Praktiken är på tre veckor, varvid ersättningen totalt uppgår till cirka 5 000 kronor. Ett par tusen ungdomar har sökt platserna. – Det är en arbetsmarknadsåtgärd där ungdomarna inte ersätter ordinarie personal utan får praktik och en inblick i hur arbetet fungerar, påpekar Karin Andersson. För grannkommunen Hörby anger SSU 125 kronor i timmen i sin undersökning, vilket skulle vara högst i landet i fråga om sommarjobb. I Hörby handlar det om semestervikariat för ungdomar i åldern 18-19 år, som ersätter ordinarie personal och där lönen då följer avtalet med Kommunal, erfar tidningen efter samtal med ansvariga. Åstorp och Malmö ligger också bra till med sina 103 kronor i timmen för sommarjobb. Sommarjobb är en anställning där semesterledig personal ersätts eller där ett säsongsbetonat arbete – som gräsklippning, parkmästeri och livräddning – utförs. Definitionen görs av SSU och LO, som också säger att sådan anställning styrs av kollektivavtal. Feriepraktik bedömer man som en arbetsmarknadsåtgärd. Tidningen bad Ingela Nilsson, pressekreterare på SSU-förbundet, att kommentera Kristianstads noteringar. – Kristianstad erbjuder 800 ungdomar sommarjobb vilket är mycket bra, säger hon. Men ersättningen är för låg. Att Kristianstad tillhör de kommuner som inte angett åtgärder mot arbetslösheten bland ungdomar tycker Ingela Nilsson är dåligt. – Gör kommunen inget åt ungdomsarbetslösheten är det oroande eftersom prognosen för nästa år är att var tredje ungdom kommer att vara arbetslös, säger hon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.