Tjernobyllägret i Broby för 15:e året

Nyheter Sent på söndagskvällen kom 60 personer –barn och ledare – till Skogspaviljongen i Broby.
Publicerad 29 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Första dagen i Skogspaviljongen gick till att bekanta sig med huset och omgivningarna. Första gången i Sverige för de allra flesta. Men några av ledarna från Ukraina var nu med som föräldrar med sina egna barn. Nu väntar en månad med massor av aktiviteter. Foto: HANS BRYNGELSON
Första dagen i Skogspaviljongen gick till att bekanta sig med huset och omgivningarna. Första gången i Sverige för de allra flesta. Men några av ledarna från Ukraina var nu med som föräldrar med sina egna barn. Nu väntar en månad med massor av aktiviteter. Foto: HANS BRYNGELSON

Sent på söndagskvällen kom 60 personer –barn och ledare – till Skogspaviljongen i Broby. Då hade de åkt buss från Kiev i Ukraina till färjeläget i Gdynia i Polen. För flera barn var det första gången de såg havet. väl framme i Karlskrona mötte lägerledningen med buss. –Ett tag var det annars ganska oklart, om det skulle bli något läger alls den här sommaren, berättar Rolf Tillman, som tillsammans med sin fru Berit tillhör lägerledningen. –Det fanns stora problem med ekonomin, särskilt sedan vi fått en gigantisk elräkning på 247 000 kronor. Då kändes det mycket, mycket tungt. Men det fanns hopp. Fler sponsorer började strömma till. Både enskilda personer, företag och firmor samt organisationer och sammanslutningar hörde av sig. –Vi är oerhört glada över all den hjälp vi har fått, säger entusiasten Rolf Tillman. Nu vill vi tacka alla som stöttar oss på olika sätt. I år har många bidragit med allt mellan 200 och 5 000 kronor, vissa med ännu mer. Som vanligt kommer Tjernobylbarnen att åka runt mycket till kyrkor, församlingshem och andra ställen för att spela och sjunga för allmänheten under det drygt fyra veckor långa lägret. –Varje torsdagkväll har vi Öppet Hus för allmänheten, då kan de komma hit och lyssna på barnen som sjunger och vara med att grilla korv, inflikar Rolf. Jubileumslägret avslutas torsdagen den 30 juli. Då åker barnen hem till Ukraina igen.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.