Blissingesmederna får rum på museet

Nyheter Historien om de vida kända Blissingebössorna börjar 1808 då drängen Pehr Jönsson tar steget att bli torpare i Gylsbodas utmarker på gränsen till Rågeboda.
Publicerad 30 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Mynningsladdarna från Blissingetorpet var kända för både kvalitet och vacker ornamentik. Arkivfoto: ANDERS GRÖNLUND
Mynningsladdarna från Blissingetorpet var kända för både kvalitet och vacker ornamentik. Arkivfoto: ANDERS GRÖNLUND

Historien om de vida kända Blissingebössorna börjar 1808 då drängen Pehr Jönsson tar steget att bli torpare i Gylsbodas utmarker på gränsen till Rågeboda. Stället fick namnet Blisstorpet efter den ort i Näsum där familjen hade sina rötter. Om Pehr själv tillverkade bössor är inte känt, men sonen Jöns blev den förste namnkunnige Blissingesmeden och två av hans söner förde i sin tur vapenkunnandet vidare. Gevären från Blissingetorpet var mynningsladdare med pipor som smiddes på plats. De känns igen bland annat på de typiskt snidade kolvarna som oftast pryddes av hjorthuvuden men ibland också vildsvinshuvuden. Vid invigningen av Blissingerummet på söndag hoppas Örkeneds hembygdsförening att alla som äger Blissingebössor tar med sig sina vapen, och ättlingar till Blissingarna är särskilt välkomna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.