Skydda föräldrarätten

Opinion I en debattartikel i Dagens Nyheter pläderar Utbildningsminister Jan Björklund (FP) och Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) för ett förbud för föräldrar att hindra sina barn från att delta i skolans sex- och samlevnadsundervisning.
Opinion • Publicerad 30 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Tomas Ander menar att regeringsförslaget att förbjuda föräldrar att hindra sina barn från att delta i skolans sex- och samlevnadsundervisning är ett angrepp på föräldrarätten. Foto: Scanpix
Tomas Ander menar att regeringsförslaget att förbjuda föräldrar att hindra sina barn från att delta i skolans sex- och samlevnadsundervisning är ett angrepp på föräldrarätten. Foto: Scanpix

I en debattartikel i Dagens Nyheter pläderar Utbildningsminister Jan Björklund (FP) och Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) för ett förbud för föräldrar att hindra sina barn från att delta i skolans sex- och samlevnadsundervisning. Vid en ytlig betraktelse kan man känna stor sympati med förslaget. Men vad blir konsekvenserna? Genom förslaget går ministrarna i konfrontation med den Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna, artikel 2. Där står det: "Vid utövandet av den verksamhet staten kan påta sig i fråga om uppfostran och undervisning skall staten respektera föräldrars rätt att tillförsäkra sina barn en uppfostran och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse." I totalitära samhällen sätts ofta föräldrarätten ur spel, men demokratier brukar se det som en självklar uppgift att försvara den. Föräldrarätten är starkt kopplad till religionsfriheten. De två är beroende av varandra. Demokrati handlar aldrig om majoritetens rätt till diktatur över minoriteten. Tvärtom. Demokratins och det pluralistiska samhällets innersta väsen handlar om majoritetens skyldighet att försvara och bevara minoriteternas fri- och rättigheter. En författning som inte klarar den grundlägganden uppgiften är inte värd att kallas demokratisk. Nu vill de båda FP-ministrarna tvinga föräldrar att låta barnen ta del av den ofta promiskuösa sex- och samlevnadsundervisning som ges. Det heter så fint i förslaget att "alla elever har rätt att tillgodogöra sig skolans sex- och samlevnadsundervisning." Men frågan är vad för undervisning som ges, och vilka värderingar som förmedlas. Som signaturen "Daniel" skrev på ett debattforum på dagen.se: "Sexualundervisningen som jag blivit utsatt för har inte varit något annat än mobbning av oss som är oskulder, uppmaning till otukt och homosexualitet. Djursex beskrevs som något normalt. Pederasti målades upp som en mycket 'vacker kärlek'". Björklund/Sabuni tycks anse att den undervisning som ges i svenska skolor på detta område är konfessions- och värderingsneutral och enbart saklig. Men finns verkligen en sådan undervisning? Knappast. Istället är det väl så att sex- och samlevnadsområdet är av en sådan art att undervisning i ämnet inte kan ges utan att samtidigt förmedla värderingar. Detta ser tydligen inte FP-ministrarna. När skolsköterskor skriver ut preventivmedel till barn under 15 år, utan föräldrarnas vetskap, trots att ett aktivt sexliv före 15 års ålder är i strid med lagen, då är skolan inte längre konfessions- och värdeneutral. FP-ministrarnas förslag kan se oskyldigt ut, men det är utan tvekan ett angrepp på den av Europarådet stadgade föräldrarätten, och därmed en försåtlig attack på vår religionsfrihet och på våra demokratiska fri- och rättigheter. Därför bör förslaget förkastas.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.