Stor risk Gastronovum läggs ned av pengabrist

Hässleholm – Inget är beslutat men jag har fått indikationer både från förvaltningen för arbetsmarknad och kompetensutveckling och kommunledningen om minskade anslag från 1,5 miljoner i år till mellan 200 000 och 300 000 kronor för 2010.
Hässleholm • Publicerad 30 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Arkivfoto: Jörgen Ahlström
Arkivfoto: Jörgen Ahlström

– Inget är beslutat men jag har fått indikationer både från förvaltningen för arbetsmarknad och kompetensutveckling och kommunledningen om minskade anslag från 1,5 miljoner i år till mellan 200 000 och 300 000 kronor för 2010. Med ett så litet anslag är det stor risk att Gastronovum måste slå igen. Den totala omsättningen för 2010 blir endast 1,2 miljoner (900 000 i externa intäkter) vilket inte räcker till hyra (500 000 kronor) och löner för två anställda. – Jag hoppas att politikerna ändrar sig för vi har ökat antalet kurser och uppdrag med 285 procent, plus att vi arbetar mycket med mat och folkhälsa som många tycker är allt viktigare. Gastronovum är också ett starkt varumärke för Hässleholm, säger Ida Thrane. – Vi har också nyligen investerat in en matstudio, vilket känns tråkigt att behöva lägga ned. Men chefen för förvaltningen för arbetsmarknad och kompetensutveckling, Karina Hansson, säger att summan mellan 200 000 och 300 000 ligger fast. Hennes förvaltning har ett sparbeting för 2010 på två procent. – Vi höjer inte anslaget såvida inte ekonomin blir gynnsammare. Till saken hör att när Gastronovum sjösattes så var målet att verksamheten skulle knoppas av för att klara driften själv. Ida Thrane är införstådd med den ambitionen men hon och hennes anställde behöver lite mer kommunalt stöd innan man kan stå på egna ben. – Om man redan från början har en målsättning om avknoppning så vore det väl bra att ha en strategi kring detta. Alltså om, när och hur. Nu känns avknoppningen mer som att klara den kommunala budgeten och det tycker jag är fel, både för verksamheten och dem som nyttjar den. En möjlighet för Ida Thrane är att hitta externa samarbetspartners, men det ä inte lätt när kommande budget inte klarar den basala verksamheten om hyra och lön.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.