Tre prioriterade områden inför ordförandeskapet i EU

ledare I morgon tar Sverige över ordförandeklubban i EU:s ministerråd.
Publicerad 30 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

I morgon tar Sverige över ordförandeklubban i EU:s ministerråd. Det kommer att bli ett otroligt spännande och roligt halvår, men det kommer också bli mycket jobb! Och det är jag redo för. Mitt övergripande mål är att vi i EU ska bruka utan att förbruka, det är den visionen jag kommer att arbeta för att uppfylla under detta halvår. Att vara ordförande för EU:s jordbruks- och fiskeministrar ger mig förstås mycket inflytande, eftersom det är jag och Sverige som bestämmer vad som ska komma upp på dagordningen. Men det innebär också mycket ansvar. Det är mitt jobb att se till att alla 27 länder ska komma överens så att beslut fattas. Det är mitt jobb att se till att 27 länder kan tala med samma röst. Jag har valt tre områden som jag särskilt vill prioritera under mitt halvår som ordförande för EU:s jordbruks- och fiskeministrar. 1. Mat och klimat – de globala utmaningarna. 2. Sund djurhållning och friska djur. 3. Ett långsiktigt hållbart fiske. Klimatförändringen påverkar oss alla, men kanske påverkar den bönderna mest av alla. I vår del av Europa drunknar skördarna, medan de i södra delen av Europa torkar bort. Bönderna är tredubbelt involverade i de pågående klimatförändringarna. De känner direkt av de faktiska förändringarna samtidigt som de, som så många andra företagare, släpper ut klimatgaser. Men framför allt är bönderna en stor del av lösningen på problemet. Det är Europas bönder som kan få fram de förnybara biodrivmedel och bränslen som vi behöver för att komma ur oljeberoende. Mot denna bakgrund är det självklart för mig att lyfta frågan om maten och klimatet. Men även frågan om vilken roll den andra pelaren i den gemensamma jordbrukspolitiken kan spela för att komma till rätta med klimatproblemen. När det gäller sund djurhållning och friska djur så har Sverige kommit långt. Både vad gäller djurhälsa och djurskydd. Mitt mål är att övriga EU-länder ska ha ett lika bra djurskydd som Sverige har. Dit är vägen lång, och jag är medveten om att vi inte kommer klara av det under det halvår som vi är ordförande i EU. Vi har dock några lagförslag som vi tror kommer upp, där det kanske viktigaste är reglerna för transport av djur till slakt. Min linje är att alla länder i Europa ska ha en gräns på åtta timmar, enligt de regler som idag finns i Sverige. EU:s fiskepolitik måste i mycket högre grad anpassas för att det ska finnas fisk i haven även i framtiden. Kommande generationer ska även de ha möjlighet att både fiska och att äta fisk. Bruka utan att förbruka är det ledord som kommer vara vägledande för ordförandeskapet, oavsett om det gäller jordbruk, djur eller fiske. Jag ska använda kommande halvår till att övertyga mina kollegor om att det är rätt väg att gå. Att vara ordförande i EU är också en unik chans att visa upp svenskt jordbruk och svensk mat från sin bästa sida, precis som det är en unik chans att peka på var EU kan hjälpa oss. När det här halv-året är över ska vi ha ökat förståelsen för Sverige i EU, men också förståelsen för EU i Sverige. Eskil Erlandsson är Sveriges jordbruksminister.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.