Vildsvin sprider oro bland villorna i Broby

Nyheter – Jag är mycket ute och promenerar med mina hundar och funderar på om suggan kanske får för sig att försvara sina kultingar om vi kommer för nära, säger Veronica Lundberg som bor på Ubbes väg.
Publicerad 30 juni 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Oroliga grannar. Thomas Folkestad och Veronica Lundberg bor på olika vägar i kvarteren där vildsvinsuggan och hennes kultingar vistas. De tycker att det känns olustigt med en lättretad sugga i grannskapet med tanke på att det finns gott om barn och hundar i kvarteren. Foto: Katarina Bexell
Oroliga grannar. Thomas Folkestad och Veronica Lundberg bor på olika vägar i kvarteren där vildsvinsuggan och hennes kultingar vistas. De tycker att det känns olustigt med en lättretad sugga i grannskapet med tanke på att det finns gott om barn och hundar i kvarteren. Foto: Katarina Bexell

– Jag är mycket ute och promenerar med mina hundar och funderar på om suggan kanske får för sig att försvara sina kultingar om vi kommer för nära, säger Veronica Lundberg som bor på Ubbes väg. Suggan och hennes bägge kultingar har varit synliga i området någon veckas tid. När Veronica var ute på en sen kvällspromenad med med hundarna Tjabo och Mio på måndagskvällen blev de varnade av en vilt gestikulerande Thomas Folkestad som bor på Ullfelts väg. – Vi var på väg mot den lilla ängen mellan Ullfelts väg och Snapphanegatan när vi förstod att Thomas tyckte att vi skulle stanna. Sedan såg vi suggan och hennes kultingar vända från villagatan och springa ut ängens höga gräs. Vi vände och gick hem. Ingen vet hur hundarna eller suggan reagerar på varandras närvaro. Så det känns lite olustigt, säger Veronica. Thomas tycker också att det känns oroligt med vildsvinet som tycks vilja bo i villakvarteren. – Ja, här finns gott om barn både som bor här och som går på förskolan lite längre bort. Kommer de i vägen för suggan som vill skydda kultingarna kan det gå riktig illa. Därför har jag tagit kontakt med Östra Göinge kommun, säger Thomas. Camilla Norrman är miljö- och byggchef på Östra Göinge kommun. – Vi får in en hel del klagomål på kajor, katter och nu vildsvin som finns i tätbebyggda områden. För den här sortens klagomål gäller samma princip. Först när det är en olägenhet för miljö eller människors hälsa kan kommunjägarna ingripa. Då pratar vi om faror som inte är tillfälliga. Rädsla för vildsvin är ingen sådan olägenhet. Sedan vet jag att vildsvin kan förstöra mycket i sin väg. Men det är fastighetsägarens ansvar att sätta upp stängsel och annat för att skydds sin tomt, förklarar Camilla. Hur farlig är en vildsvinssugga med kultingar? – Kommer du för nära kan suggan bli arg och försöka försvara sig och de små. Så länge du håller dig på avstånd är det ingen fara, säger Clas Magnusson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. I vanliga fall är vildsvin skygga djur som inte tycker om att vistas nära människor. – Ja, men hon har förmodligen vant sig eftersom hon lätt hittar mat i människors närhet. Riktig normalt beteende för ett vildsvin är det inte. Det man skulle kunna göra är att låta en kommunjägare skjuta en kulting. Då känner suggan sig hotad och ger sig i väg någon annanstans, tror Clas. Östra Göinge kommun har inga sådana planer. – Nej, någon avskjutning är inte aktuell, säger Camilla Norrman.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.