Lösningarna på klimatfrågorna finns lokalt

ledare I Skåne utgör de gröna näringarna redan 9,8 procent av länets totala näringsverksamhet och sysselsätter omkring 56 000 människor.
Publicerad 1 juli 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

I Skåne utgör de gröna näringarna redan 9,8 procent av länets totala näringsverksamhet och sysselsätter omkring 56 000 människor. Potentialen är betydligt större. Vi i de gröna näringarna kan öka produktionen av förnybar energi, effektivisera energianvändningen och begränsa koldioxidutsläppen. Våra näringar är helt centrala för att nå Sveriges klimatmål. Och det viktigaste klimatarbetet görs lokalt. Detta framgår av det klimatprogram som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, nu presenterar i Almedalen och som innehåller konkreta åtgärdsförslag för att utveckla potentialen inom denna sektor ytterligare. En av de viktigaste utmaningarna för det svenska EU-ordförandeskapet är att förhandla fram ett klimatavtal i Köpenhamn i december. Och det är på den lokala nivån som flera av de viktigaste lösningarna finns. De gröna näringarnas bidrag till produktionen av förnybar energi kan fram till 2020 öka med cirka 50 procent, från dagens 120 TWh till 180 TWh. Nästan hälften av den förnybara energin kommer att vara el från skog, vind, kraftvärme och småskalig vattenkraft. Samtidigt som förnybar energi minskar klimat-påverkan skapas tusentals nya jobb i hela Sverige. Jorden, skogen, trädgården och landsbygdens miljö är resurser som behöver användas än mer i ett långsiktigt hållbart samhälle. Jordbruket bidrar med energi från biprodukter, biomassa och biodrivmedel. Skogen är en av de viktigaste resurserna i Sveriges klimatarbete eftersom den binder en stor del av den koldioxid som bildas i atmosfären. Samtidigt ser vi en allt större efterfrågan på trä som byggmaterial, och nya tekniska lösningar visar hur träfibrer på sikt kan ersätta plast och andra fossila material. Vår konsumtion av varor och tjänster står för en stor del av vår totala klimatpåverkan, tio ton koldioxid per år och svensk enligt Naturvårdsverket. Som producenter av gröna varor och tjänster vill vi möjliggöra för konsumenterna att göra klimatsmarta matval. Redan nästa år ska klimatmärkta livsmedel finnas på hyllorna i butiken. Vi vill också att alla livsmedel tydligt ska ursprungsmärkas för att göra det lättare för medvetna konsumenter att handla närproducerat och klimatsmart. Också inom de gröna näringarna måste vi bli bättre på att använda energin på ett effektivt sätt. Här görs redan i dag ett antal åtgärder. Våra kunskapsunderlag visar att företagen kan sänka sin elanvändning med 40 procent och sitt behov av diesel och eldningsolja med 30 procent till år 2020. Det minskar klimatpåverkan och leder till en besparing på cirka 140 miljoner kronor om året. Genom ett aktivt och ambitiöst klimatarbete inom jord- och skogsbruket på lokal nivå kan de gröna näringarna ge ett avgörande bidrag för att nå Sveriges klimatmål. Åsa Odell är regionordförande LRF i Skåne och Lars-Göran Pettersson är förbundsordförande i LRF.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.