Antalet besökare på auktioner ökar stadigt

Hässleholm Här färdades besökarna femtio-hundra år bakåt i tiden – både när det gällde stämningen och tingen.
Hässleholm • Publicerad 2 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Leif Österman går hem med ett skrindfynd. Vagnen ska varken slipas eller målas utan stå precis som den är
Leif Österman går hem med ett skrindfynd. Vagnen ska varken slipas eller målas utan stå precis som den är

Här färdades besökarna femtio-hundra år bakåt i tiden – både när det gällde stämningen och tingen. Solen strålade över idyllen mellan ängarna dit hundratalet personer sökt sig för en titt på makarna Karl-Arvid och Britt Perssons samlade släktklenoder. Paret som nu flyttar till marklägenhet ville bli av med alltifrån gamla möbler till redskap, verktyg och silver, och det mesta fann köpare. – Det är roligt med gamla grejer eftersom man går tillbaka till sina rötter, tyckte Leif Österman, helsingborgare som bjöd flitigt för att fylla kompisens sommarställe i Tyringe. – Gamla hjul kan bli en fin utsmyckning i trädgården, sa han och pekade mot dagens övriga samling bestående av en gammal skrinda, trälådor, en sliten stege och klädhängare. Intresset för både auktioner och loppisar blir bara större och större. – Jag skulle tippa att vi fått hundra procent fler besökare under de senaste tre åren, säger Carsten Christensen som är kassör i Tyringe auktionskammare. Fynd är lätta att göra, eller vad sägs om en komplett moccaservis för fyrtio kronor, en hög vackra linnehanddukar för trettio och två travar gamla Kalle Anka för en tjuga? Vill man verkligen ha något kan det dock vara smart att slå till med ett högt pris direkt – så tänker åtminstone Britt-Marie Dauschen från Fjälkinge och Nürnberg, som direkt erbjöd hundra spänn för en kartong med handbroderade dukar. – Jag ville verkligen ha den lådan och hade nog varit beredd att ge 300, sa hon nöjt. Lika långt hade inte Elisabet Ekwurtzel rest för att fynda och njuta av folkfesten. Hon bor i Grantinge och är en van begagnatköpare. – Det är ofta bra kvalitet när det gäller möbler och så får man ju något unikt, som inte alla andra har, menade hon. Efter att ha tillbringat förmiddagen på auktion i Sibirien var det en hel del av besökarna som begav sig vidare till Röke IF:s kombinerade loppis och auktion. Där vandrade många hundra omkring mellan stånden.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.