Fettsyra kan orsaka tarmsjukdom

Nyheter Enligt dem innebär en hög konsumtion av fettsyran omega-6 fördubblad risk att utveckla sjukdomen.
Publicerad 2 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Fettsyran Omega 6 finns i bland annat rapsolja och majsolja. Foto: Scanpix
Fettsyran Omega 6 finns i bland annat rapsolja och majsolja. Foto: Scanpix

Enligt dem innebär en hög konsumtion av fettsyran omega-6 fördubblad risk att utveckla sjukdomen. Den närbesläktade fettsyran omega-3 minskar däremot risken med 77 procent. - Ja, resultaten är klara när det gäller omega-6, säger näringsprofessor Göran Hallman i Umeå till Svenska Dagbladet. Höga halter omega-6 finns i majs- och solrosolja medan nivån är låg i olivolja. Omega-3 finns i olivolja och fet fisk. För att dra slutsatserna har en internationell forskargrupp vid WHO:s cancerinstitut i Lyon använt sig av en stor studie. Studien, kallad Epic, samlade under 1990-talet in hälsodata om en halv miljon invånare i tio europeiska länder. Av dessa valdes 200 000 ut för att se vilka som utvecklade ulcerös kolit under fyra år. 126 blev sjuka och jämfördes med friska deltagare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.