Den danska kronan är en förklädd euro

Opinion Det har blivit mycket dyrare för oss skåningar att åka över till Danmark.
Opinion • Publicerad 3 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021

Det har blivit mycket dyrare för oss skåningar att åka över till Danmark. Den danska kronan har kraftigt förstärkts mot vår egen. Många undrar säkert vad det är danskarnas krona har som vår saknar. Svaret är att den danska kronan egentligen är en förklädd euro. Den danska kronan är nämligen sedan 1 januari 1999 knuten till euron medan den svenska får flyta fritt. Eller, sjunka som en sten, kanske är närmare sanningen. Vi skåningar märker det tydligt när vi tar bron eller färjan över sundet. Det har blivit dyrt i Danmark! När danskar handlar vin på Systembolaget, har det hänt något som vi tidigare inte varit med om. Självklart är det i längden inte bra att Sverige står vid sidan av valutasamarbetet. Danskarna planerar att snart ha en ny folkomröstning om fullt medlemskap i eurosamarbetet. Det mesta tyder på att det blir ett ja, vilket inte är så konstigt eftersom de idag själva och till stora kostnader måste försvara sin fasta växelkurs mot euron. Men, säger säkert någon, ska vi slopa en gammal fin svensk tradition som den svenska kronan? Den har väl funnits i eviga tider? Nej, det har den faktiskt inte. Kronan infördes 1873 med den skandinaviska myntunionen i Sverige, Danmark och Norge. Den tidigare svenska valutan hette riksdalern. Mynt-unionen upphörde i och med första världskriget 1914, men kronan finns som bekant fortfarande kvar. Min poäng är att en valuta inte är evig och att euron skulle vara mycket bättre för Sverige idag. Precis som kronan var bättre valuta än riksdalern 1873. Nästa år är det riksdagsval och eurons vara eller icke vara i Sverige kommer att avgöras först efter det. Men det är dags att börja diskutera fördelar och nackdelar. Jag tycker att vi ska låta den svenska och danska kronan åter förenas, denna gång i euron! riksdagsledamot från Åstorp

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.