Mycket blöt juli – men sommaren 2007 värre

Nyheter Juli månad 2009 var varmare och blötare än normalt.
Publicerad 3 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Blött men varmt. Under juli föll 127 millimeter vid Hässleholms närmaste mätstation
Blött men varmt. Under juli föll 127 millimeter vid Hässleholms närmaste mätstation

Juli månad 2009 var varmare och blötare än normalt. Medeltemperaturen hamnade på 17,2 grader, 1,7 över. Det regnade 127 millimeter mot normala 77 millimeter. – Vi hade en ganska varm inledning som vi senare fick nytta av, säger Erling Brännström, meteorolog vid SMHI i Malmö. Även om Osby visade 127 millimeter regn så kan områden i norra Skåne, inte minst i Hässleholms kommun, fått mycket mer eller mindre. Variationerna har varit stora eftersom stora delar av nederbörden kom i form av mycket lokala åskväderskyfall. Som exempel fick Markaryd 190 millimeter. – Sannolikt kom det mer än 127 millimeter eftersom regnen oftas har en tendens att missa väderstationerna. Alla dagliga skyfall under juli hade sin förklaring i instabil luft (inga högtryck) och värme. Denna kombination skapar stackmoln som övergår i kraftiga åskskurar. 127 millimeter är ingalunda något rekord för Osby. Det sattes faktiskt för två år sedan med 236 millimeter. 2008 kom 109 millimeter. – Tre blöta somrar i rad, men även under värmerekordet 2006 kom det bra med regn, 74 millimeter, säger Erling Brännström. Att vi skulle gå mot en blötare juli rent allmänt sett vill Erling Brännström inte skriva under på. De tre åren bakåt är slumpen. – Regn varvat med sol i juli är normalt med tanke på att sydvästvindar med lågtryck dominerar över högtryck från öst. SMHI skriver upp sina normalvärden vart trettionde år. Nästa gång lär siffrorna bli högre. – 1961-1990 var en sval period så våra normalvärden kommer att ligga betydligt högre nästa gång vi justerar för perioden 1991-2020. I början av 90-talet hade vi milda vintrar och varma somrar, säger Erling Brännström.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.