Biopanna räddar jobb

Hässleholm Ordern från Hässleholm innebär en vändning.
Hässleholm • Publicerad 4 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Ordern från Hässleholm innebär en vändning. – Den är väldigt betydelsefull. 2008 och 2009 har varit tunga år men nu har vi jobb framöver, säger Christer Rosendahl, försäljningschef på KMW energi, till Norrtelje Tidning. Ordern är värd 193 miljoner kronor och är KMW energis största hittills. Det kommunala energibolaget i Hässleholm har beställt anläggningen som ska byggas in i en 28 meter hög byggnad vid Beleverket på Läreda Industriområde. Pannan ska vara färdig att leverera fjärrvärme vid årsskiftet 2010/2011 och den får en total värmeeffekt på 30 megawatt. Det finns idag tre biobränslepannor förutom avfallspannan som producerar det mesta av fjärrvärmen i Hässleholm. Dessa är dock är inte så driftssäkra och har fått kompletteras med oljepannor. Tanken är att minska oljeberoendet med den nya pannan Bygget startar snarast möjligt efter sommaren. Kommunfullmäktige beslöt i juni att gå i borgen för ett banklån på 225 miljoner kronor för att finansiera den nya pannan. Hässleholm Miljö AB är ett kommunalt bolag som bildats genom en sammanslagning av kommunala bolagen Hässleholm Fjärrvärme AB och Hässleholms Renhållare AB. Fjärrvärmenätet inom Hässleholm MIljö är utbyggt i Hässleholm och Tyringe. Värme produceras till 9 100 hushåll, 48 industrier och 226 handels- och serviceföretag.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.