”Detta är någonting helt nytt”

Kultur och Nöje - Detta är någoting helt nytt.
Publicerad 4 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Hässleholmsbandet Prince Horse Brothers.
Hässleholmsbandet Prince Horse Brothers.

- Detta är någoting helt nytt. Det är inte Loserville, det kommer inte bli Looserville och det ska heller inte vara Looserville, säger Jörgen Johansson bestämt. Han var sångare och gitarrist i den uppmärksammade Hässleholmsgruppen Loserville, som gjorde sin sista stora spelning sent på kvällen den 8 augusti förra året. Sjumannabandet, som nästan blivit synonymt med Hässleholm, var ett av huvudnumrena på förra årets upplaga av Festivaldax. Kort efter spelningen lade Loserville av. Efter tre album, ett otal konserter i Hässleholm och turnéer i bland annat USA och Kanada ville Jörgen Johansson, Mats Widell, Roger Munch, Patric Berg, Niklas Paulström, Lars Paulström och Antti Vuorenniemi vända blad. - Det var dags för något nytt, säger Jörgen som egentligen inte vill prata så mycket om det som har varit. Han vill se framåt, förändra, skapa nytt. Det ska de två musiker som sitter bredvid honom i hans vardagsrum i huset i Finja hjälpa honom med. - Jag tror att det är bra med nya människor när man vill göra nya grejer. Annars är det nog lätt att hamna i samma gamla hjulspår, säger keyboardisten Niclas Brandt. - Det är nyttigt när någon kommer in och rör om i grytan, säger sångerskan Jessika Borg. Niklas och Jessika är tillsammans med basisten David Andersson nyförvärven i den färska gruppen The Prince Horse Brothers. Förutom den nya trion har Jörgen Johansson också tagit med sig de tidigare Loserville-medlemmarna Antti Vuorenniemi och Lars Paulström till bandet. Sättningen är dock flexibel. - Vi kan anpassa oss efter omständigheterna. Vi kan göra en intim spelning med tre personer på scen och göra stora konserter med tio musiker. Flexibiliteten är viktig. Med Looserville körde vi med alla sju eller så körde vi inte alls. Det var statiskt, och det blev en belastning med tiden, säger Jörgen. - Det gör också att vi kan ge publiken variation. Låtarna kommer inte att låta likadant på alla spelningar, säger Niclas. Det var för ungefär en månad sedan som Prince Horse Brothers började repa tillsammans. Mer tid än så behöver inte de rutinerade musikerrävarna, menar Jörgen. - Niclas har varit yrkesmusiker länge och Jessica är en fantastisk sångerska, säger han. Musiken som Prince Horse Brothers har skapat i replokalen under den gågna månaden beskriver medlemmarna som lågmäld med dragning åt folkrock. Den gitarrbaserade Loserville-rocken med de tydliga Springsteen-influenserna har fått ta några steg tillbaka. - Vi har en tramporgel som har en viktig roll i mycket av materialet, säger Jörgen. - Det är naket och intimt. Orgeln ger en tydlig folkmusikkänsla, säger Jessika. På Festivaldax, som drar igång i dag, spelar Horse Prince Brothers live för första gången. Gruppen gör hela två spelningar: en i morgon och en på lördag. Stillsam folkrock är kanske inte den genre som starkast förknippas med en folkfest som Festivaldax, men Jörgen är inte orolig. - Musiken kräver en del av publiken, men jag tror det kommer gå bra. Hela stan lever upp under Festivaldax. Det ska bli riktigt kul att spela, säger han. The Prince Horse Brothers uppträder på Grafitti café i morgon kväll och på Stortorget som en av festivalens sista akter på lördag klockan 22.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.