Pontus fick stuntroll i en Wallanderfilm

Personligt Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander har resulterat i åtskilliga böcker och filmer.
Personligt • Publicerad 4 augusti 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
I Wallanderfilmen Kuriren är det gott om motorcyklar. 13-årige Pontus Jönsson hoppar in som stunt för åklagarsonen Elias
I Wallanderfilmen Kuriren är det gott om motorcyklar. 13-årige Pontus Jönsson hoppar in som stunt för åklagarsonen Elias

Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander har resulterat i åtskilliga böcker och filmer. Vid inspelningarna av Kuriren behövdes en stuntkille som kan köra motorcykel och vem passar då bättre än 13-årige Pontus från Mala? – Jag har åkt motorcykel i elva år och tävlar för Sösdala motorklubb. Jag brukar köra två-tre dagar i veckan, sedan är det tävlingar på helgerna, berättar Pontus. Han blev väldigt överraskad och glad när han fick en förfrågan om att ställa upp som stunt för rollfiguren Elias, som i filmen spelas av Noah Waldfogel. – Det kändes jättehäftigt! Elias är son till åklagaren Katarina, som spelas av Lena Endre. Eftersom han aldrig kört motorcykel fick jag hoppa in. Vi är ungefär lika långa och lika gamla. Inspelningsplatsen var förlagd till Skivarps motocrossbana. – På förmiddagen var det inspelningar på motocrossbanan, där Elias skulle köra sin första tävling. Jag fick inte köra hur fort jag ville, utan det gick ganska långsamt. Det var nervöst med alla filmkameror och allt folk på plats. I alla scener där hjälmen satt på huvudet, var det Pontus Jönsson som agerade i rollen som Elias. Mot slutet av scenen körde Pontus fram till Katarina (Lena Endre) och kommissarie Kurt Wallander (Krister Henriksson). – De gratulerade mig till min första tävling. Under eftermiddagen spelades ytterligare en scen in nere på stranden vid Wallanders hus i Svarte. – Det var svårare att köra på sanden, för underlaget var löst och det sprätte sand. Pontus berättar att det är lätt att ramla med motorcykel och skada sig. Han har brutit armen en gång, fast på inspelningsdagen gick allt enligt planerna. – Mot slutet kom Wallander springande ut och skällde på mig, eftersom man inte fick köra på stranden. I filmen alltså! Pontus skötte sig oklanderligt och fick en spännande dag som säkerligen får många att bli gröna av avund. – Det tog hela dagen att spela in scenerna. Vi fick göra om det flera gånger. Nu har den färdiga filmen släppts på dvd. Pontus har sett den och är nöjd med resultatet. – Jag tycker att filmen är jättebra fast det känns lite konstigt att jag är med i den. Hur ser då framtiden ut – blir det någon karriär som stuntman? – Nja, jag satsar hårt på crossen och skulle gärna vilja bli mästare i 85 cc. Jag hoppas kunna köra motocross på heltid och flytta till USA. Det dröjer ett tag innan han hunnit dit. Just nu har Pontus fullt upp med sin träning och mekandet. Om några veckor börjar han i klass sju på T4-skolan i Hässleholm. Då om inte annat får han möta kamraternas reaktioner på sin stuntroll. – De är inte så många som vet om det, men jag hoppas de ska tycka att det är häftigt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.