Ett riktigt höjdarjobb

Hässleholm Om ett par månader är det meningen att vindmöllorna skall snurra samt kopplas upp till Eons nätstation på Karpalund.
Hässleholm • Publicerad 5 augusti 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Ett riktigt höjdarjobb! Tyska vindkraftbyggare på väg till byggplatsen 70 meter upp i luften. Men utsikten över 21:an är naturligtvis alldeles utmärkt. Foto: MATS WILHELMSSON.
Ett riktigt höjdarjobb! Tyska vindkraftbyggare på väg till byggplatsen 70 meter upp i luften. Men utsikten över 21:an är naturligtvis alldeles utmärkt. Foto: MATS WILHELMSSON.

Om ett par månader är det meningen att vindmöllorna skall snurra samt kopplas upp till Eons nätstation på Karpalund. – Ett vindkraftverk i den här storleken kostar cirka 35 miljoner styck och det är Eolus Vind AB från Hässleholm som står bakom projektet, Själva uppförandet görs av det tyska företaget Enercon. Ett av vindkraftverken kommer Eolus Vind att själv behålla, de övriga två kommer att säljas, berättade Thomas Henrysson som är miljöingenjör på Eolus AB.

Och någon ekonimsk kris känner Eolus Vind AB inte av. – Det finns de konkurrenter som dragit ner på farten men vi ligger väl framme och har inte tagit bort några projekt, konstaterade Thomas Henrysson som menade att det inom 2-3 år kan komma att byggas ytterligare tre vindkraftverk i det här området. – För dessa är dock inte tillstånden klara och det kan ta ganska lång tid att få alla papper. 139 meter höga kommer de här vindkraftverken att bli. Just nu är man på en bygghöjd av 70 meter och det är vajrar som löper i särskilda hålrum inne i tornet som spänner ihop de olika sektionerna. Vill man bygga ännu högre finns det ett annat relgelverk som gäller flygets trafikområden. Då måsta det vara röda lampor och annat för att markera var vindkraftverket finns.

När verken i Isgrannatorp utanför Kristianstad tas i drift om några veckor kommer Eolus AB att ha medverkat vid etableringen av två hundra vindkraftverk sedan starten. Eolus vd Bengt Simmingsköld har också en positiv syn på verksamhetens utveckling. – Vi är inne i en mycket intensiv period när det gäller byggverksamheten, där etableringarna avlöser varandra. För närvarande har vi 40 vindkraftverk i etableringsfas med en total effekt av 68 MW. Dessa kommer att färdigställas och tas i drift inom det närmaste halvåret, säger Bengt Simmingsköld.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.